Η κυριότερη λειτουργία των νεφρών είναι καθαρισμός του αίματος από τις τοξίνες που μαζεύονται στον οργανισμό.
Πρόκειται για δύο φίλτρα που λειτουργούν ασταμάτητα όλο το 24ωρο. Η συνολική ποσότητα αίματος που φιλτράρουν σε αυτό το διάστημα ξεπερνούν τα 200 λίτρα. Οι νεφροί ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Υπάρχουν πολλές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με την δυσλειτουργία των νεφρών. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, δεν αποβάλλουν από τον οργανισμό τα περιττά υγρά, με αποτέλεσμα την κατακράτηση.
Τα προβλήματα στα νεφρά δεν εκδηλώνονται άμεσα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, χάνουν το 90% νεφρικής τους λειτουργίας, προτού εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα.
Όπως λέει και το ρητό, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Για αυτό, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τυχόν προβλήματα στα νεφρά καλό είναι να τα φροντίζουμε.
Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει συνήθειες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα νεφρά.
ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ
Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στο ότι η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην υγεία των νεφρών. Από την μια η πρωτεΐνη είναι το κυριότερο δομικό υλικό του οργανισμού μας, από την άλλη η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης επιβαρύνει την λειτουργία των νεφρών.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ειδικοί υγείας συστήνουν στους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια να ακολουθήσουν για ένα διάστημα διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνη. Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση πρωτεΐνης κυμαίνεται από 1 εως 1,5 γραμ. ανα βάρος του σώματος. Αυτή η ποσότητα εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού. Αν προπονήστε συστηματικά τότε αυτές οι ανάγκες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2 γραμ. ανα βάρος του σώματος.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει και στην δημιουργία λίθων στα νεφρά. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν την συγκέντρωση του κιτρικού άλατος στα ούρα που εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων και κατ’ επέκταση την δημιουργία λίθων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων κάνει πιο πιθανή τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά πιθανώς χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο.
ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ
Το να κρατάτε τα ούρα μέχρι να βρείτε τουαλέτα είναι κάτι το απολύτως το φυσιολογικό. Αλλά αν έχετε την συνήθεια να κρατιέστε μέχρι το τέλος, όταν σας έρχεται η επιθυμία για ούρηση, καλό θα ήταν να σταματήσετε να το κάνετε.
Το να κρατάτε τα ούρα στην ουροδόχο κύστη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών, όπως για παράδειγμα ακράτεια ή αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης.
Όταν κρατάμε τα ούρα για πολύ ώρα, οι σφιγκτήρες της κυστης πιέζονται και τεντώνονται, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να χάνουν την δύναμή και την ικανότητα συγκράτησης των ούρων. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ένα μικρό μέρος των ούρων να επιστρέψει στους νεφρούς, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο καλό. Για αυτό προσπαθήστε όσο αυτό είναι δυνατόν να μην κρατιέστε για πολύ ώρα και να ικανοποιείτε την ανάγκη για ούρηση όσο γίνεται πιο σύντομα.
ΑΛΑΤΙ & ΖΑΧΑΡΗ
Μπορεί το νάτριο να βρίσκεται στην λίστα των στοιχείων που είναι χρήσιμα για τον οργανισμό, ωστόσο η υπερκατανάλωση του μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά. Ειδικά σε συνδυασμό με μια ανθυγιεινή διατροφή.
Το νάτριο ευθύνεται για την διακίνηση υγρών μέσα και έξω στα κύτταρα, προκαλώντας είτε διόγκωση είτε αφυδάτωση των κυττάρων. Επίσης συμμετέχει και σε πάρα πολλές βιοχημικές διαδικασίες όπως είναι η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το αλάτι το αποκαλούν λευκο δολοφόνο. Η ημερήσια κατανάλωση αλατιού που προτείνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας για έναν ενήλικα, είναι 5 γραμ. Αυτή η ποσότητα, πραγματικά είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθεί στις συγχρονες συνθήκες επειδή το αλάτι υπάρχει πρακτικά παντού.
Όταν τρώτε πολλά και πολύ αλμυρά τρόφιμα, τα νεφρά υπερφορτωνονται επειδή πρέπει να εξάγουν αυτη την μεγάλη ποσότητα νατρίου. Αυτό καθιστά αρκετά δύσκολο το έργο των νεφρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νεφρικά προβλήματα. Η συμβουλή είναι να προσπαθείτε να μειώνεται σιγά –σιγά την δόση του αλατιού. Παράδειγμα στις σαλάτες αντί για αλάτι μπορείτε να βάζετε λεμόνι.
ΖΑΧΑΡΗ
Ο δεύτερος λευκός δολοφόνος μετά το αλάτι είναι η ζάχαρη. Αν θέλετε υγιή τα νεφρά σας μέχρι τα βαθιά γεράματα θα πρέπει να φροντίζετε ώστε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα να μην είναι υψηλό. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητική επίδραση στις λεπτές μεμβράνες των νεφρών, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται το φιλτράρισμα του αίματος.
Εκτός των άλλων η υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στον ζαχαρώδη διαβήτη, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα νεφρά.
Σχετικά με την ζάχαρη θα ήθελα να σας προτείνω να δείτε το αντίστοιχο βίντεο που υπάρχει στο κανάλι.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΝΕΦΡΩΝ
Άλλος ένα εχθρός των νεφρών είναι οι λοιμώξεις. Η λοίμωξη στα νεφρά οφείλεται συνήθως σε βακτήρια που εισέρχονται στον οργανισμό από την ουρήθρα και μεταφέρονται από την ουροδόχο κύστη στο ένα ή και τα δύο νεφρά.
Η πιο διαδεδομένη λοίμωξη είναι η πυελονεφρίτιδα. Η πυελονεφρίτιδα διαφέρει από την κυστίτιδα, η οποία αφορά σε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί εγκαιρα, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα νεφρά.
ΑΛΚΟΟΛ & ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Εδώ και πολύ καιρό έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Αυτές οι κακές συνήθειες επιδεινώνουν την λειτουργία των νεφρών, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο σε αριθμό τοξικών συστατικών που εισέρχονται στο σώμα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της νεφροπάθειας.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ
Η καθιστική εργασία και ο καθιστικός τρόπος ζωής, δημιουργεί στασιμότητα στην λειτουργία των νεφρών. Για να αποκαταστήσετε την σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενσωματώστε την συνήθεια να κάνετε μια μικρή προπόνηση κατά την διάρκεια της ημέρας. Παράδειγμα να περπατάτε 5-8 χιλ. Η συστηματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά, ειδικά όταν η λήψη τους είναι χρόνια ή γίνεται υπερκατανάλωση. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να παίρνετε κανένα φάρμακο χωρίς την συμβουλή του ειδικού υγείας.
ΝΕΡΟ
Το νερό είναι το φυσικο υγρό στοιχείο που ωφελεί τους νεφρούς. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, αυτό μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες της βλάβης των νεφρών. Ο κυριότερος ρόλος των νεφρών είναι να εξάγουν μεταβολικά απόβλητα από το σώμα και να ρυθμίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Όταν το σώμα δεν ενυδατώνεται επαρκώς, τότε αυτόματα μειώνεται και η ικανότητα των νεφρών να αποβάλει τις τοξίνες από το αίμα.
Για αυτό φροντίστε να πίνετε νερό.
Σχετικά με την ποσότητα του νερού που θα πρέπει να πίνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε 2 λίτρα νερό την ημέρα και άλλοι με βάση το βάρος του σώματος. Για αυτό αν θέλετε να μάθετε πόσο νερό χρειάζεται συγκεκριμένα το δικό σας σώμα, σας προτείνω να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο.
Τον σύνδεσμο για να διαβάσετε το άρθρο ? https://akadimia-ygeias.gr/2litra/
10 Καλύτερες Τροφές με Βιταμίνη C ? https://youtu.be/hb1DUlysoAI
?Διαυγασμένο Βούτυρο ? https://akadimia-ygeias.gr/vouturo/
?Εύκολο Σπιτικό Γιαούρτι ? https://akadimia-ygeias.gr/spitiko-giaourti/
?Λάχανο Τουρσί (εύκολη συνταγή) ? https://akadimia-ygeias.gr/lachano-toursi-eukolh-suntagh/
Kostas Zafeiropoulos
Σονια Ματσοβα