Πως Να Προλάβετε Το Έμφραγμα; 10 Τροφές Που Καθαρίζουν Τα Αγγεία! | Ακαδημία Υγείας

Το ξέρετε ότι με βάση στατιστικής, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στις μέρες μας; Πάνω από το 50%.

Πραγματικά, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί, εφόσον γνωρίζετε κάποιες βασικές αρχές.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας, τις 10 τροφές οι οποίες καθαρίζουν τα αγγεία σας και συμβάλλουν στην πρόληψη τους. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες, τότε θα ζείτε πολλά και καλά χρόνια.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το καρδιαγγειακό μας σύστημα μπορούμε να το συγκρίνουμε με μεγάλους δρόμους, μόνο που στους δρόμους κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ενώ από τα αγγεία μας ρεει το αίμα.

Αν για κάποιο λόγο βουλώσει κάποιο αγγείο τότε μπορεί να εκδηλωθεί η θρόμβωση. Αν στα αγγεία δημιουργηθεί η αθηρωματική πλάκα τότε εμφανίζεται η τοπική φλεγμονή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο θρόμβος. Αυτός ο θρόμβος μπορεί ανα πάσα στιγμή να ξεκολλήσει. Το θέμα είναι, ότι ο θρόμβος μπορεί αρχικά να δημιουργηθεί στην μεγάλη αρτηρία και μετέπειτα μέσο της ροής του αίματος να φτάσει στην πιο μικρή αρτηρία. Αν ο θρόμβος φρακάρει στην αρτηρία θα κλείσει όλη την ροή του αίματος, κάτι που είναι καταστροφικό.

Όταν αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλο, τότε ονομάζεται εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ όταν συμβεί στην καρδιά, τότε λέγεται έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ακριβώς αυτή είναι κυριότερη αιτία θανάτου στον πλανήτη μας. Η προσθήκη των παρακάτω τροφών στην καθημερινή σας διατροφή, μπορεί να μειώσει τον ρίσκο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων.

ΡΟΔΙ

Η πρώτη τροφή είναι το ρόδι, το οποίο είναι μια από τις πιο βασικές τροφές για την πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Είναι προτιμότερο να τρώτε τα ρόδια, παρά να πίνετε τον χυμό. Το ρόδι βελτιώνει το λιπιδικό σας προφίλ, αποκαθιστά το επίπεδο της χοληστερίνης ενώ επιδρά θετικά στην ρευστότητα του αίματος.

ΛΩΤΟΣ

Η επόμενη τροφή είναι ο λωτός. Ο λωτός περιέχει μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν πολύ θετικά στο επίπεδο της χοληστερίνης. Το έντονο πορτοκαλί χρώμα που έχει ο λωτός, σημαίνει ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα β-καροτένιο . Επίσης ο λωτός έχει ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και μαγνήσιο. Η καθημερινή λήψη μαγνησίου είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους και γενικά να ξέρετε ότι το Μαγνήσιο είναι ένα από τα απαραίτητα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Το καρπούζι περιέχει ένα ιδιαίτερο αμινοξύ, την L-κιτρουλίνη. Ακριβώς αυτό το αμινοξύ βοηθάει στον οργανισμό μας να παράγει το νιτρικό οξείδιο. Και συγκεκριμένα, στα νεφρά, η κιτρουλίνη μετατρέπεται σε αργινίνη, ένα αμινοξύ πολύ πλούσιο σε άζωτο το οποίο συμβάλει στην απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου. 

Το νιτρικό οξείδιο προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση του μυϊκού ιστού και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όσο περισσότερο αίμα τροφοδοτείται, στους ιστούς και καρδιακό μυ, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχουμε. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν επαρκή δόση  L-κιτρουλίνης εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα με την αρτηριακή πίεση.

ΨΑΡΙ

Συνεχίζουμε με την επόμενη τροφή η οποία είναι το ψάρι. Τα ψάρια είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Ιδιαίτερα ωφέλιμος είναι ο σολομός, επειδή αυτό το ψάρι περιέχει ωφέλιμα για τον οργανισμό Ωμέγα 3 λιπαρά. Είναι αποδεδειγμένο, πως τα ωμέγα-3 λιπαρά επιδρούν θετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ω-3 μπορείτε να τα λαμβάνετε και μέσω συμπληρωμάτων, αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψετε εντελώς τα ψάρια.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ-ΛΕΜΟΝΙ

Έχει διαπιστωθεί, ότι η κατανάλωση αυτων των δυο τροφών μειώνει αισθητά την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον τα συστατικά τα οποία περιέχουν εξισορροπούν την χοληστερίνη. Το μυστικό βρίσκεται στην βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο και το λεμόνι.

Η συγκέντρωση βιταμίνης C στο αίμα, μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου. Έχει παρατηρηθεί, ότι ενώ μπορεί κανείς να προσλάβει βιταμίνη C από συμπληρώματα διατροφής, είναι προτιμότερο να την προσλάβει μέσα από την διατροφή, η οποία θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

ΜΗΛΑ

Συνεχίζουμε με τα μήλα. Τα μήλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Επίσης περιέχουν ένα ωφέλιμο συστατικό την πηκτίνη. Η πηκτίνη βοηθάει στην αποκατάσταση της χοληστερίνης. Για αυτό οι γιατροί πολύ συχνά συστήνουν σε ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα να καταναλώνουν συχνά τα μήλα.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Η επόμενη τροφή είναι οι ντομάτες. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο το οποίο είναι πολύ ωφέλιμο και για την καρδιά μας. Επιπλέον περιέχουν και λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο αντιοξειδωτικό και είναι πολύ ωφέλιμο για τα αγγεία μας . Μπορείτε να καταναλώνετε τις ντομάτες σε οποιαδήποτε μορφή είτε ωμά ή μαγειρευτά.

ΣΚΟΡΔΟ

Συνεχίζουμε με το σκόρδο. Το μοναδικό μειονέκτημα του σκόρδου είναι η οσμή του, για αυτό και πολύ άνθρωποι το αποφευγουν. Κατα τ αλλα, το σκόρδο είναι ο καλύτερος βοηθός κατά των μικροβίων και την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος. Το σκόρδο περιέχει οξείδιο του αζώτου, το οποίο είναι ωφέλιμο για τα αγγεία μας επειδή εμποδίζει την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, καθώς μειώνει και την αρτηριακή πίεση.

ΚΑΡΥΔΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το ξέρετε ότι η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες έχει μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων; Και αυτό επειδή στη διατροφή των Ελλήνων υπάρχουν δύο αξιόλογες τροφές . Αυτές είναι τα καρύδια και το ελαιόλαδο. Οι τροφές αυτές συμβάλλουν στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς και των αγγείων. Μπορείτε να προσθέσετε αυτές τις δύο τροφές στις σαλάτες σας.

ΒΡΩΜΗ

Δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν στη διατροφή τους την βρώμη. Ακόμα και στη συσκευασία αναγράφει το πόσο ωφέλιμη είναι για την καρδιά. Η βρώμη είναι μία αξιόλογη τροφή η οποία περιέχει πολλές φυτικές ίνες οι οποίες επιδρούν στο επίπεδο της χοληστερίνης . Επιπλέον η βρώμη μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Discussion

  1. Avatar
    Επαρχιώτης
  2. Avatar
    Βαγγέλης

Αφήστε το σχόλιο εδώ: