Το ‘Τίμημα’ Ανισορροπίας ΩΜΕΓΑ-3 & ΩΜΕΓΑ-6

Στην εποχή που ζούμε πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, καταναλώνουν πάρα πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και λόγω άγνοιας πιστεύουν ότι, αφού υπάρχουν στα φυτικά έλαια και καρπούς, άρα σημαίνει ότι κάνουν καλό – και όμως δεν είναι έτσι.

Τα τρία σημαντικότερα ωμέγα 3 λιπαρά είναι το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA).

Τα ωμέγα-3 & ωμέγα-6, είναι βασικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Δυστυχώς το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του τα καλά λιπαρά, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τα εξασφαλίζουμε καθημερινά από τη διατροφή μας. Τα λιπαρά ψάρια είναι καλές πηγές των EPA και DHA λιπαρών οξέων. Από την άλλη μεριά, κάποιες φυτικές πηγές μας δίνουν ALA.

Στον οργανισμό μας, αυτές οι ενώσεις εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες. Αποτελούν μέρος των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την φυσιολογική λειτουργία των νευρώνων.

Επιπλέον, τα ωμέγα 3 λιπαρά προσφέρουν ένα σύνολο ωφέλιμων δράσεων:

  • βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
  • συμβάλλουν στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης
  • μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων
  • περιορίζουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας
  • «χαλαρώνουν» τα αγγεία
  • μειώνουν τους παράγοντες που προκαλούν τις φλεγμονές στο σύστημα της καρδιάς και των αγγείων

Η κυριότερη διαφορά μεταξύ των ωμέγα-3 και -6 λιπαρών οξέων, είναι ότι τα ωμέγα-3 είναι  αντιφλεγμονώδεις πράκτορες ενώ τα ωμέγα-6 συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων φλεγμονωδών διεργασιών.

Η φλεγμονή στο σώμα είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του οργανισμού, καθώς τον προστατευει από λοιμώξεις και βλάβες. Αλλά παράλληλα η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών σοβαρών ασθενειών.

Τις φλεγμονές τις συνδέουν με την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, τις αρθρίτιδας, των καρδιακών παθήσεων, ακόμη και με τον καρκίνο.

Η ιδανική αναλογία των ωμέγα 3 & 6, είναι διαφορετική σε διάφορες χώρες: 1: 1, 1: 4, 1: 5 (ωμέγα-3 /ωμέγα-6)

Στην σύγχρονη διατροφή, η κατάσταση είναι απογοητευτική, 1:16, 1:20 ακόμα και 1:50. Ο λόγος επειδή τρώμε λίγα θαλασσινά και τηγανίζουμε πολύ στα φυτικά έλαια και τα βάζουμε στα περισσότερα φαγητά.

Οι κύριες πηγές ωμέγα-3 (και συγκεκριμένα, EPA, DHA) είναι λιπαρά άγρια θαλασσινά ψάρια. Πρέπει να τα τρώμε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για επαρκή πρόσληψη των ωμέγα-3.

*επικρατεί η άποψη ότι τα ωμέγα-3 καταστρέφονται κατά την θερμική επεξεργασία.

Και τώρα το παράδοξο!

Όσον αφορά τις φυτικές τροφές με ωμέγα-3 όπως: σπόροι τσία , λιναρόσπορος, ελαιόλαδο κλπ., πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι αυτές οι φυτικές τροφές δεν έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα / EPA & DHA. Αυτοί οι δύο τύποι ωμέγα-3 τα έχει ιδιαίτερη ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.

Στις παραπάνω φυτικές τροφές υπάρχει μόνο ο προκάτοχός τους, το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) – όπου το ποσοστό μετατροπής σε ΕΡΑ / DHA είναι αμελητέο. Για αυτό, δεν έχει νόημα η κατανάλωση αυτών των τροφών, νομίζοντας ότι θα πάρετε το ΕΡΑ και DHA. Ενώ έχει νόημα να τις καταναλώνετε για χάρη της ALA (άλφα-λινολενικό οξύ) – όπου είναι πολύ απαραίτητο βασικό πολυακόρεστο λιπαρό οξύ και καλό αντιοξειδωτικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα, Αν Έχετε Έλλειψη ΩΜΕΓΑ 3;

Discussion

  1. Avatar
    Μιχάλης Δουδούδης
  2. Avatar
    Αντωνιος
  3. Avatar
    Μίνα Δ.
  4. Avatar
    ΑΝΝΑ ΚΩΣΤΑΚΟΥ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: