Τι Συμβαίνει Στον Οργανισμό Μας Όταν Τρώμε Κεράσια;

Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το μυστικό για μια καλύτερη υγεία, περισσότερη ενέργεια και απώλεια βάρους, τότε αυτό το βίντεο είναι για εσάς!

Το καλοκαίρι πάντα μας υποδέχεται με ένα φρούτο που είναι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό: αυτό το φρούτο είναι τα κεράσια! Τα κεράσια δεν είναι μόνο ένα γευστικό φρούτο που απολαμβάνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός που μπορεί να ωφελήσει το σώμα μας με πολλούς τρόπους.

Το έντονο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που έχουν τα κεράσια οφείλεται σε μια ομάδα χημικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ανακουφίζουν από τον πόνο που μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα.

Ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για όσους έχουν βάλει στόχο να χάσουν τα περιττά κιλά είναι ότι τα κεράσια έχουν λίγες θερμίδες, ανά 100 γραμμάρια μόνο 50 θερμίδες.

Επιπλέον τα κεράσια καλύπτουν το 15% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη C. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή η βιταμίνη c συμβάλλει στο να έχουμε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Και αυτά είναι μόλις από τα λίγα οφέλη που προσφέρουν τα κεράσια. Παρακάτω θα δούμε τους 5 λόγος να προσθέσετε τα κεράσια στη διατροφή σας.

Βελτίωση της Ποιότητας του Ύπνου

Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο. Καταναλώνοντας κεράσια μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να κοιμάστε καλύτερα. Η μελατονίνη βοηθά στην ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, προάγοντας έτσι έναν πιο ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα κεράσια αυξάνουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Θεωρώ ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας όπου οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν επιφανειακό ύπνο, που σημαίνει οτι δεν μπορούν να ξεκουραστούν στο 100%.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ο βαθύς ύπνος συμβάλλει στη βελτίωση γνωστικής λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και αποθηκεύει πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες συνδέσεις και να ενισχύσει τις υπάρχουσες. Η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Πλούσια σε Αντιοξειδωτικά

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ο καλύτερος βοηθός μας στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος μας από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών στο σώμα μας προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Για να καταλάβετε καλύτερα οι ελεύθερες ρίζες – είναι ενεργά μόρια τα οποία δεν έχουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια και κυκλοφορούν στο σώμα μας στην αναζήτηση αυτών των ηλεκτρονίων.

Αυτά τα μόρια έχασαν τα ηλεκτρόνια λόγω του οξειδωτικού στρες και χωρίς αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: από πού μπορούν αυτά τα μόρια να πάρουν τα ηλεκτρόνια που τους λείπουν; Η απάντηση είναι: φυσικά να τα ”κλέψουν” από τα υγιή μόρια διεισδύοντας στο εσωτερικό τους.

Αμέσως μετά την κλοπή, τα τραυματισμένα υγιή κύτταρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά λόγω του οξειδωτικού στρες και σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών. Και η πιο τρομακτική ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί είναι ο καρκίνος. Για αυτό τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κεράσια προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές αρρώστιες.

Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες

Τα κεράσια έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χάρη στα φυτοχημικά που περιέχουν, όπως ανθοκυανίνη και κουερσετίνη. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, καθιστώντας τα κεράσια ιδανική επιλογή για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα ή άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Καταναλώνοντας κεράσια τακτικά, μπορείτε να μειώσετε τους πόνους και τις ενοχλήσεις που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Τα κεράσια είναι εξαιρετικά για την καρδιά σας. Περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο και πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Γενικά με την κατανάλωση τον κερασιών ενισχύεται η καρδιαγγειακή υγεία επειδή τα συστατικά που περιέχουν τα κεράσια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Το κάλιο, συγκεκριμένα, βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι διαπιστωμένο ότι η σύγχρονη διατροφή δεν καλύπτει την καθημερινή ανάγκη σε κάλιο. Αλλά αντιθέτως υπάρχει πλεόνασμα στην κατανάλωση του νατρίου. Το Καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για την καρδιαγγειακή σας υγεία είναι να ισορροπήσετε την κατανάλωση του καλίου και νατρίου. Όπως είπαμε και παραπάνω τα κεράσια είναι πλούσια σε κάλιο.

Απώλεια Βάρους

Τα κεράσια είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε φυτικές ίνες, αυτό είναι ιδανικό για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν τα κιλά τους. Τα κεράσια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της αίσθησης κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αποκατάσταση λειτουργίας του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Όπως ανέφερα και παραπάνω, οι φυτικές ίνες λειτουργούν σαν σκούπα, η οποία καθαρίζει αποτελεσματικά τα τοιχώματα του εντέρου, όπου εκεί πολλές φορές μαζεύονται κατάλοιπα από τις τροφές και δημιουργούν πολλές διαδικασίες ζύμωσης. Οι φυτικές ίνες κατακρατούν υγρά βοηθώντας έτσι στην μαλάκωση και δημιουργία του όγκου των άχρηστων ουσιών στο έντερο. Αυτό, επιτρέπει τις άχρηστες ουσίες να περάσουν εύκολα από το πεπτικό σύστημα για να αποβληθούν.

Όπως  έχετε διαπιστώσει και από τα παραπάνω τα κεράσια είναι φρούτο που αξίζει να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά τώρα που είναι η κατάλληλη εποχή!

Αφήστε το σχόλιο εδώ: