Πως Να Αυξήσετε Την Νοητική Λειτουργία Έως Τα 90; Τροφές ΚΑΤΑ Άνοιας, Αλτσχάιμερ, Κακή Μνήμη.

Ο εγκέφαλός για να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, έχει ανάγκη μια σειρά από ωφέλιμα συστατικά.

Αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αυτά τα συστατικά, πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν προβλήματα με τη μνήμη, την συγκέντρωση προσοχής και αυξημένη εγκεφαλική κόπωση.

Αν αυτό δεν θέλετε να σας συμβεί, θα πρέπει πολύ απλά να εμπλουτίσετε την διατροφή σας με σωστές τροφές και τότε ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να αποδίδει πολύ καλύτερα και θα σας πει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα συστατικά τα οποία υπάρχουν σε ορισμένες τροφές, έχουν πολύ θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Παράδειγμα, πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι εξασφαλίζουν την λειτουργικότητα συγκεκριμένων κυττάρων στον εγκέφαλο, προέρχονται από αμινοξέα. Επίσης, ορισμένα λιπαρά οξέα ενδυναμώνουν τις μεμβράνες των κυττάρων, καθώς εξασφαλίζουν τα κύτταρα με δομικά υλικά, ενώ μία σειρά αντιοξειδωτικών, προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και μειώνουν την διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων.

Οι τροφές που θα αναφέρω παρακάτω, είναι πραγματικός θησαυρός για τον εγκέφαλό μας.

ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Η πρώτη τροφή είναι τα φρούτα του δάσους. Όπως τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα φραγκοστάφυλα. Τα φρούτα του δάσους κατέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών. Η συστηματική τους κατανάλωση βελτιώνει την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου. Τα φρούτα του δάσους είναι ένα εποχιακό φαινόμενο και μπορείτε να τα καταναλώνετε φρέσκα εκείνη την περίοδο.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι και τα κατεψυγμένα μούρα δεν χάνουν τις ωφέλιμες ιδιότητες τους. Για αυτό μπορείτε να τα έχετε στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Η δεύτερη τροφή είναι οι ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για τον εγκέφαλό μας.

Χάρη στην περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων, μπορούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας. Μία σειρά από ξηρούς καρπούς καρπούς και σπόρους περιέχουν θειαμίνη και μαγνήσιο, τα οποία με τη σειρά τους είναι διαπιστωμένο ότι βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες. Παράδειγμα τα καρύδια περιέχουν κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ τα καρύδια Βραζιλίας, εκτός του ότι περιέχουν τα καλά λιπαρά, περιέχουν και το σελήνιο, που είναι απαραίτητο στοιχείο για τον εγκέφαλό μας και για την υγεία του θυρεοειδούς.

Ο κολοκυθόσπορος περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, Β και διάφορα οξέα ενώ ο λιναρόσπορος περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, άλφα-λινολενικό οξύ και φυτικές στερόλες που είναι γνωστό ότι βοηθούν και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Ωστόσο σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω.

  • Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θερμίδες, ανά 100gr γύρω στις 550 θερμίδες. Αυτό να το έχετε υπόψη σας σε περίπτωση που μετράτε τις ημερήσιες σας θερμίδες για να χάσετε κάποια κιλά. Για αυτό να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα, είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε.
  • Ένα άλλο πρόβλημα των ξηρών καρπών είναι η αναλογία ω6 και Ω3 λιπαρών οξέων. Στους περισσότερους ξηρούς καρπούς αυτή η αναλογία δεν είναι η καλύτερη, ένα παράδειγμα είναι τα φιστίκια. Μπορεί το σώμα μας να έχει ανάγκη και τα ω6 λιπαρά οξέα αλλά να είστε σίγουροι ότι στη σύγχρονη εποχή διατροφή υπάρχει πλεόνασμα των ω6 λιπαρών τα οποία εμπλέκονται στην εμφάνιση φλεγμονής, σε αντίθεση με τα ω-3 τα οποία μειώνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες. Δυστυχώς η πρόσληψη των ωμέγα 6, στην εποχή μας, είναι 20 με 30 φορές περισσότερο από τα ωμέγα-3. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα!
  • Επιπλέον, οι ξηροί καρποί, σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι η αιτία αλλεργίας. Σε πολλές χώρες είναι το πιο συχνά ελεγχόμενο αλλεργιογόνο. Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, πολλές φορες είναι επίμονη και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνη

Και κάτι πολύ σημαντικό για τους ξηρούς καρπούς. Καλό είναι, πριν την κατανάλωσή τους να τους μουλιάζετε. Για αυτό σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το άρθρο, στο οποίο εξηγώ Γιατί πρέπει να μουλιάζουμε τους ξηρούς καρπούς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Συνεχίζουμε με την επόμενη τροφή που είναι ο κουρκουμάς. Παλαιότερα υπήρχε η θεωρία ότι τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο δεν αποκαθίστανται. Στις μέρες μας είναι γνωστό ότι η δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο μας δεν καταστέλλεται αλλά αντιθέτως ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει νέα νευρικά κύτταρα. Για αυτό ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλει στην δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων είναι ο νευροτροφικός παράγοντας του εγκεφάλου. Ο κουρκουμας κατέχει αυτή την ιδιότητα και αυξάνει το νευροτροφικό παράγοντα του εγκεφάλου, αυτό με τη σειρά του ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύει από την απώλεια μνήμης που συχνά εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία.

Η κουρκουμίνη μπλοκάρει τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία είναι γνωστό πως προωθεί την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ όταν συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και καταστρέφει τους νευρώνες.

Επίσης ο κουρκουμάς περιέχει και μία σειρά άλλων ωφέλιμων στοιχείων. Σχετικά με τις ιδιότητες του κουρκουμά σας προτείνω να δείτε ξεχωριστό βίντεο που υπάρχει το κανάλι. 

ΨΑΡΙΑ

Πολλοί διατροφολόγοι  συστήνουν τα λιπαρά ψάρια επειδή περιέχουν τα ω-3 λιπαρά.

Ο εγκέφαλός μας στο μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από λιπαρά οξέα και το 33% εκ των οποίων να είναι ω-3. Όσο περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά έχουμε στη διατροφή μας τόσο λιγότερη περιεκτικότητα βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη έχουμε στο αίμα μας, η οποία δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στο εγκέφαλο και προκαλεί την άνοια και το Αλτσχάιμερ. 

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου, για αυτό αν δεν το έχετε στη διατροφή σας, καλό είναι να το εντάξετε. Εκτός από την βιταμίνη Κ, το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Α, λουτεΐνη, Ζεαξανθίνη και Φυτικές ίνες.

Γενικά, οι έρευνες μας δείχνουν ότι αν καταναλώνουμε συστηματικά σκούρα πράσινα λαχανικά, αυτό θα βοηθήσει στην διατήρηση νεότητας του εγκεφάλου.

Το μπρόκολο φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε ένα συστατικό που περιέχει, το οποίο ονομάζεται σουλφοραφάνη. Αυτό το «μυστικό» συστατικό μπορεί να ενεργοποιήσει πολύτιμα ένζυμα που προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι δράση της σουλφοραφάνης αυξάνεται σε συνδυασμό με την μυροσινάση. Είναι ένα ένζυμο που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει την σουλφοραφάνη.

Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα, η δράση της σουλφοραφάνης καταστέλλεται κατά 3 φορές όταν το μπρόκολο μαγειρευτεί, επειδή μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα της μυροσινάσης. Αυτό το πρόβλημα μπορούμε να το λύσουμε πολύ εύκολα αν προσθέσουμε πλούσια πηγή μυροσινάσης.

Εξαιρετική πηγή μυροσινάσης είναι η μουστάρδα.

Για αυτό, αν προσθέσετε μουστάρδα στο μαγειρεμένο μπρόκολο, θα αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα της μυροσινάσης κατά 4 φορές. Φυσικά σας προτείνω να επιλέξτε φυσική μουστάρδα, χωρίς επιπλέον συντηρητικά, την οποία μπορείτε πολύ εύκολα να την φτιάξετε και μόνοι σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΤΟΜΑΤΑ

Συνεχίζουμε με την ντομάτα, η οποία είναι πλούσια σε καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο και Β-καροτένιο. Τα παραπάνω είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου μας από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών. Και όπως είπαμε παραπάνω τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην βελτίωση νοητικών ικανοτήτων και μνημης.

ΜΗΛΑ

 

Η επόμενη τροφή που αγαπά ο εγκέφαλός μας, είναι τα μήλα. Όλοι έχετε ακούσει την φράση ότι ‘ένα μήλο την ημέρα τον γιατρο τον κάνει πέρα’, έχετε όμως αναρωτηθεί που βασίζεται αυτή η φράση;

Τα μήλα είναι πλούσια με την αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται κουερσετίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο Experimental Biology, βοηθά στο να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από κυτταρική βλάβη. Η κουερσετίνη συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου και στην καλύτερη λειτουργία του. Να ξέρετε ότι η κουερσετίνη βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη φλούδα του μήλου.

 Επίσης η μελέτη έδειξε ότι η κουερσετίνη προστατεύει πάρα πολύ καλά τους νευρώνες του εγκεφάλου μας από τις διαδικασίες οξείδωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της μνήμης, ενώ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και Alzheimer.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Συνεχίζουμε με το πράσινο τσάι. Το πράσινο τσαι θεωρείται πολύ καλό αντιοξειδωτικό και δεν είναι τυχαίο που υπάρχει στην κουλτούρα κάποιων χωρών.

Με βάση έρευνας που έγινε το 2017, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα ορισμένων στοιχείων που περιέχει το πράσινο τσάι όπως, το αμινοξύ θεανίνη και η καφεΐνη, συμβάλλουν στην βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων. Επιπλέον η θεανίνη προάγει την χαλάρωση του οργανισμού χωρίς να προκαλεί υπνηλία, ενώ μειώνει την ανησυχία.

Discussion

  1. Avatar
    Νιάρχος Νικόλαος

Αφήστε το σχόλιο εδώ: