Πως Να Αυξήσετε Την Ζωτική Ενέργεια Του Σώματός Σας;

Είμαι σίγουρος ότι στη ζωή σας υπάρχουν περίοδοι, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία και τον τρόπο ζωής σας για κάποιον ανεξήγητο λόγο αν δεν το κάνετε. Σε αυτό φυσικά υπάρχει εξήγηση και κρύβεται στη φυσιολογία του οργανισμού.

Αυτό κυρίως οφείλεται σε τρία πράγματα:

  • διαταραγμένη λειτουργία νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, επίφυση
  • χαμηλό ντοπαμινεργικό σύστημα
  • χαμηλή δραστηριότητα των μιτοχονδρίων

Από κει προκύπτει θολούρα στο μυαλό η έλλειψη κινήτρου η αναβλητικότητα και φυσικά η έλλειψη συγκέντρωση της προσοχής.

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο μας δεν καταστέλλεται με τα χρόνια, αλλά αντιθέτως ο εγκέφαλος είναι ικανός να δημιουργεί συνεχώς νέα νευρικά κύτταρα. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλει στην δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων είναι ο νευροτροφικός παράγοντας του εγκεφάλου. Ο νευροτροφικός παράγοντας του εγκεφάλου (Brain-Derived Neurotrophic Factor ή BDNF) είναι μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη λειτουργία των νευρώνων στον εγκέφαλο. Ο BDNF υποστηρίζει την διατήρηση των υπαρχόντων νευρώνων και την ανάπτυξη νέων νευρώνων και συνάψεων.

Ο BDNF έχει σχέση με την επίφυση, κυρίως μέσω των επιδράσεων της μελατονίνης και των επιπτώσεών της στη νευρωνική υγεία και λειτουργία. Η επίφυση είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας στον εγκέφαλο που παράγει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο και τους κιρκάδιους ρυθμούς. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη μελατονίνη ως ορμόνη του ύπνου. Η μελατονίνη έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των νευρώνων.

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία (ουσίες) τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών. Δηλαδή βελτιώνουν την λειτουργία νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο & επίφυση, αποκαθιστούν το ντοπαμινεργικό σύστημα & αυξάνουν την δραστηριότητα των μιτοχονδρίων. Δηλαδή, ακριβώς αυτά που χρειαζόμαστε!

L-Τρυπτοφάνη

Ένα αμινοξύ που είναι πρόδρομος της μελατονίνης. Η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε μελατονίνη στον οργανισμό. Πως λειτουργεί: αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, ενεργοποιώντας έτσι την επίφυση. Η L-τρυπτοφάνη αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε DMT (διμεθυλοτρυπταμίνη). Το DMT είναι ένα τρυπταμινικό αλκαλοειδές και έχει μια χημική δομή παρόμοια με εκείνη της σεροτονίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Η φυσιολογική του παραγωγή στο ανθρώπινο σώμα γίνεται κυρίως στην επίφυση.

Σεροτονίνη

Στη νευροφυσιολογία, είναι πολύ γνωστό ότι η διάθεσή μας εξαρτάται πολύ από την λειτουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε ότι η διάθεσή μας εξαρτάται στο 100% από τους νευροδιαβιβαστές. Και ένας από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστες της καλής διάθεσης, είναι η σεροτονίνη.

Είναι αυτή που καθορίζει πόσο αισιόδοξοι και χαρούμενοι θα είμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ποια διάθεση θα ξυπνάμε το πρωί και θα κοιμόμαστε το βράδυ. Επίσης, το πως βλέπουμε το μέλλον και το παρόν μας. Με λίγα λόγια από πολλά πράγματα εξαρτάται η λειτουργικότητα της σεροτονίνης.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε ότι, το κυριότερο δομικό μόριο για την παραγωγή σεροτονίνης είναι η τρυπτοφάνη. Πρόκειται για ένα άλφα αμινοξύ, και είναι ένα είδος πρωτεΐνης. Όταν στο σώμα υπάρχει έλλειψη τρυπτοφάνης, αυτό οδηγεί στην ανεπάρκεια παραγωγή σεροτονίνης. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε αρκετή τρυπτοφάνη στην διατροφή μας, θα έχουμε συνεχώς κακή διάθεση.

Όπως είπαμε και παραπάνω η διάθεσή μας εξαρτάται από την σεροτονίνη και όπως θα γνωρίζετε ο ποιοτικός ύπνος εξαρτάται από την μελατονίνη. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα χημική ιδιαιτερότητα του οργανισμού μας, ότι η μελατονίνη παράγεται από την σεροτονίνη. Η δομή του μορίου της μελατονίνης είναι όμοια με την σεροτονίνη.

Το πρωι και κατά την διάρκεια της ημέρας, ο οργανισμός μας παράγει την σεροτονίνη. Ενώ το βράδυ όταν νυχτώνει και πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο οργανισμός αρχίζει να μετατρέπει την σεροτονίνη σε μελατονίνη. Και από την επαρκή παραγωγή μελατονίνης, θα εξαρτηθεί το πόσο καλός και βαθύς θα είναι ο ύπνος.

Στην ουσία είναι ένας φυσιολογικός κύκλος που συμβαίνει καθημερινά, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ημέρας ο οργανισμός παράγει την σεροτονίνη και το βράδυ πριν τον ύπνο την μελατονίνη. Το χαμηλότερο επίπεδο σεροτονίνης παρατηρείται κατά τις 3:00 την νύχτα, για αυτό μερικές φορές μπορεί το πρωί να μην έχουμε και τόση καλή διάθεση, επειδή πολύ απλά το επίπεδο της σεροτονίνης μειώθηκε.

Με τα παραπάνω προκύπτει το εξής, ότι αν έχουμε έλλειψη τρυπτοφάνης τότε δεν θα έχουμε αρκετή σεροτονίνη με συνέπεια να μην παράγεται επαρκώς και η μελατονίνη. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή αν έχετε κακή διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ ο ύπνος σας δεν είναι καλός, τότε πολύ πιθανόν αυτό να συνδέεται με την έλλειψη αυτού του είδους πρωτεΐνης.

Υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP)

Η 5-υδροξυτρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά
της είναι πρόδρομος της μελατονίνης. Πως λειτουργεί: αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και μελατονίνης, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της επίφυσης.

Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)

Πρόκειται για μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της σεροτονίνης.
Η κύρια δράση της ριβοφλαβίνης είναι η υποστήριξη της ενέργειας και του μεταβολισμού.

Μαγνήσιο

Η έλλειψη ζωτικής ενέργειας στο σώμα είναι μια δυσάρεστη και ενοχλητική κατάσταση, κατά την οποία πολλές φορές χάνουμε ακόμα και το νόημα της ζωής. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην γενική πτώση ενέργειας και συνδέεται άμεσα με την λειτουργία των μιτοχονδρίων (ΑΤΡ). Η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό επιτυγχάνεται μέσω των μικροσκοπικών οργανιδίων που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα γνωστά ως μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν την τριφωσφορική αδενοσίνη, δηλαδή την ενέργεια. Και προσέξτε τώρα που βρίσκεται όλο το μυστικό. Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας για την δημιουργία της τριφωσφορικής αδενοσίνης (δηλαδή της ενέργειας). Που σημαίνει ότι, για να έχουμε υψηλό επίπεδο ενέργειας στο σώμα, θα πρέπει να υπάρχει επαρκές μαγνήσιο στα κύτταρα. Να ξέρετε ότι το μαγνήσιο είναι ενδοκυτταρικό στοιχείο και ο δείκτης του μαγνησίου σε μία εξέταση αίματος δεν μας λέει και πολλά. Αν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, τότε ο οργανισμός με δυσκολία θα παράγει την ενέργεια. Θα νιώθετε ατονία, απάθεια, κόπωση, όπου όλο αυτό με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο της χρόνια κόπωσης.

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του επιθυμητού αποτέλεσμα από τη λήψη μαγνησίου θα παίξει η μορφή την οποία θα επιλέξετε. Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις μορφές μαγνησίου.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ – Ποια μορφή να επιλέξω;

Πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6)

Η βιταμίνη Β6 είναι κρίσιμη για τη σύνθεση πολλών νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και η νορεπινεφρίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν τη διάθεση, τον ύπνο και τη συμπεριφορά, και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β6 μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η βιταμίνη Β6 παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Γλυκίνη

Η γλυκίνη λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής που συμβάλλει στη μείωση της υπερδραστηριότητας των νευρώνων, προάγοντας την ηρεμία και τη χαλάρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γλυκίνη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Η λήψη γλυκίνης πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, προάγοντας έτσι τον βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

L-Θεανίνη

Η L-Θεανίνη είναι γνωστή για τις ηρεμιστικές της ιδιότητες χωρίς να προκαλεί υπνηλία. Βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Επίσης, επηρεάζει τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), που συμβάλλει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.

Η L-Θεανίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, βελτιώνοντας την προσοχή, την εστίαση και τη συγκέντρωση. Συνεργάζεται καλά με την καφεΐνη, αυξάνοντας την εγρήγορση και τη συγκέντρωση χωρίς να προκαλεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της καφεΐνης, όπως η νευρικότητα.

Σημαντικό!

Φίλοι μου, το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν σημαίνει ότι στην δική σας περίπτωση πρέπει να πάρετε κάτι από τα παραπάνω. Η δοσολογία και η συχνότητα λήψης των στοιχείων εξαρτάται αποκλειστικά από τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού. Σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή του ατόμου, το στρες που βιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο γενικός τρόπος ζωής.

Αν χρειαστείτε βοήθεια μπορείτε να κλείσετε συνεδρία. Πληροφορίες georgiadis22@yahoo.com 

Αφήστε το σχόλιο εδώ: