Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε γιατί πρέπει να προσθέσετε στην διατροφή σας τον λιναρόσπορο;
Eπίσης θα μάθετε τι πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε λιναρόσπορο και το βασικότερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν ξεκινούν την χρήση του.
Βάλτε στο πιάτο σας το λιναρόσπορο και θα είστε πιο υγιής! Το μικροσκοπικό αυτό σποράκι θεωρείται από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ως ένα από είδη τροφίμων, που προλαμβάνουν και καταπολεμούν επτά αρρώστιες. Ταυτόχρονα ομορφαίνει χαρίζοντας, λαμπερό δέρμα και γερά νύχια.
Eπιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η κατανάλωση του βοηθά την καρδιά, καταπολεμά τον διαβήτη, προστατεύει από τον καρκίνο και τις φλεγμονές, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τις φλεγμονές και βοηθά τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες η κατανάλωση λιναρόσπορου συνδέεται άμεσα με την μείωση της χοληστερόλης. Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έδειξε ότι όσοι διαβητικοί άρχισαν να καταναλώνουν τον λιναρόσπορο είχαν επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά 28% χαμηλότερα μια ώρα μετά το φαγητό από εκείνους που δεν κατανάλωναν!
Πολλοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους με διαβήτη, να τρώνε καθημερινά λιναρόσπορο.
Τι είναι λοιπόν αυτό που έχει ο λιναρόσπορος και έχει τόσο μεγάλα οφέλη;
Αν και τόσο μικρός, ο λιναρόσπορος έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε:
- Βιταμίνες Α, Β, D, και Ε, και Μέταλλα όπως φώσφορος, σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Και το σημαντικό είναι ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στον λιναρόσπορο σε οργανική μορφή και είναι εύκολα αποροφίσημα από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τα περισσότερα τυποποιημένα σκευάσματα.
- Ο λιναρόσπορος περιέχει μεγάλη ποσότητα διαλυτές και αδιάλυτες Ίνες, oι αδιάλυτες ίνες καθαρίζουν το έντερο παίζοντας το ρόλο της σκούπας, ενώ οι διαλυτές ίνες έχουν το χαρακτηριστικό να μπορούν να απορροφούν υγρασία στο 20 πλάσιο του μεγέθους τους. Έτσι δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού και μειώνουν το αίσθημα της πείνας. Οι φυτικές ίνες, έχουν την ικανότητα να διασπώνται, να ενώνονται και να παρασύρουν έξω από τον οργανισμό βλαβερές ουσίες, όπως μόρια λίπους, σάκχαρα και τοξίνες, καταπραΰνουν και ελέγχουν τη δυσκοιλιότητα. Δεσμεύουν καρκινογόνες ουσίες και παρασύρουν τη χοληστερόλη.
- Ειναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα), βοηθούν στην προστασία του καρκίνου, προλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη και εξισιροπούν τις ορμόνες. Στην πραγματικότητα, ο λιναρόσπορος είναι μια από τις καλύτερες πηγές λιγνανών. Η λιγνίνη έχει τραβήξει την προσοχή τελευταία λόγω της αντικαρκινικής, της αντιμικροβιακής και αντιβακτιριδιακής δράσης που κατέχει.
- Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο λιναρόσπορος είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ο λιναρόσπορος είναι η καλύτερη πηγή του φυτικού ω-3 που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA). Καμία άλλη φυτική πηγή δεν περιέχει τόσο μεγάλη ποσότητα α-λινολενικού οξέος.
- Το λινέλαιο έχει 56% περιεκτικότητα σε Ω3 και 16% σε Ω6. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των Ω6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. H εξισορρόπηση των Ω3 στον οργανισμό μας, λοιπόν, μας προστατεύει απ’ όλα αυτά.
- Αμινοξέα, είναι τα δομικά υλικά από τα οποία ο οργανισμός μας φτιάχνει τις πρωτεΐνες του, δηλαδή τους μύες και τα όργανα. Παράδειγμα αν φάμε κρέας το πεπτικό σύστημα πρέπει πρώτα να το διαλύσει για να πάρει τα αμινοξέα (ξοδεύοντας την ενέργεια του οργανισμού). Ενώ στην περίπτωση του λιναρόσπορου λαμβάνουμε απευθείας τα αμινοξέα χωρίς ξοδευτεί επιπλέον ενέργεια για την διάλυσή του.
- Η περιεκτικότητα ασβεστίου στον λιναρόσπορο είναι 255mg, αυτή η ποσότητα είναι διπλάσια από ότι στο γάλα,
Όλα αυτά που ανάφερα παραπάνω δεν είναι η πλήρης λίστα ωφέλιμων ιδιοτήτων που κατέχει ο λιναρόσπορος.
Τι θα συμβεί άραγε αν ξεκινήσετε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση τον λιναρόσπορο;
Ήδη μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο λιναρόσπορος μπορεί:
- Να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η ίνες στο λιναρόσπορο μπορεί να σας ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα.
- Να μειώσει τη χοληστερόλη του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διαλυτή ίνα στο λιναρόσπορο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Η ίνα επίσης πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
- Να μειώσει την οστική απώλεια. Μια μελέτη σε διαβητικά ποντίκια έδειξε ότι υπήρχε επιβράδυνση στην απώλεια οστικής μάζας μετά από διατροφή με λιναρόσπορο, χάρη στη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων.
- Να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν προσλαμβάνεται, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι.
- Να αυξήσει την ανοσία. Το α-λινολενικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.
- Να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.
- Βοηθά σε όσους υποφέρουν από γαστρίτιδα να μειωθεί η φλεγμονή βλεννογόνου του στομάχου.
Είναι απαραίτητο να πούμε και κάποια σημαντικά πράγματα σχετικά με την λήψη αυτών των θαυματουργών σπόρων.
Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στο ότι λήψη του λιναρόσπορου πρέπει να είναι σε ωμή μορφή. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει ότι απαγορεύεται αυστηρά να τηγανίζεται με το λινέλαιο. Ο λόγος είναι ότι τα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχει μετατρέπονται σε άκρως βλαβερά λιπαρά για την υγεία, όπου αντί να μας προφυλάσσει από καρκίνο τον προκαλεί. Για αυτό το λιναρόσπορο να μη τον προσθέτετε στο ψωμί και σε άλλα αρτοσκευάσματα. Το καλύτερο θα ήταν τους σπόρους να τους προσθέσετε ήδη σε κάποιο έτοιμο φαγητό ή σαλάτα. Οι ολόκληροι σπόροι θα πρέπει να μουλιάσουν στο νερό για τουλάχιστον δυο ώρες.
Επίσης, να αποφεύγετε να αγοράζετε ήδη αλεσμένους τους σπόρους.
Η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε ολόκληρο τον σπόρο και να τον αλέσετε πριν να το χρησιμοποιήσετε, αφού το λινάρι είναι ένας σπόρος που περιέχει λίπος, και αγοράζοντάς το αλεσμένο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οξείδωσης του λίπους επειδή δεν γνωρίζετε πότε έγινε η άλεση. Μπορείτε να το αλέσετε εύκολα σε έναν μύλο του καφέ, ή σε ισχυρό μπλέντερ. Μην αλέθεται μεγάλες ποσότητες αλλά ετοιμάστε ανάλογα με τις ανάγκες σας επειδή όπως είπα παραπάνω υπάρχει πιθανότητα οξείδωσης του λίπους. Όπως καταλάβατε να αγοράζετε έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο πλέον δεν έχει κανένα νόημα από την πλευρά της θρεπτικής αξίας σε σύγκριση με ολόκληρο τον σπόρο.
Και τώρα η δοσολογία.
Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες συνιστάται δυο με τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Επειδή ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, ξεκινήστε να τον προσθέτετε στη διατροφή σας σε μικρές ποσότητες (ένα κουταλάκι του γλυκού) τις οποίες να αυξάνετε αργά.
Φίλοι μου ελπίζω αυτό το βίντεο να σας ήταν αρκετά χρήσιμο, αν είναι έτσι αφήστε τα σχόλια σας και πατήστε το κουμπί Μου άρεσε!
Σας εύχομαι το καλύτερο – Να είστε Υγιής!
Μόρφη Φωτεινή