8 Λόγοι Να Τρώτε Καθημερινά Αποξηραμένα Δαμάσκηνα!

Τα δαμάσκηνα είναι ένα από τα πιο ωφελιμα αποξηραμένα φρούτα.

Το αποξηραμένο δαμάσκηνο είναι μια συμπυκνωμένη μορφή του φρέσκου φρούτου, το  οποίο περιέχει μια σειρά από βιταμίνης και θρεπτικά συστατικά. Ο τρόπος παρασκευης του επιτυγχάνεται μέσω της ξήρανσης από τo οποίo έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νερού. 

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων όταν μιλάμε για το αποξηραμένο δαμάσκηνο είναι η βελτίωση λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα που κατέχει αυτό το εξαιρετικό φρούτο.

Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό αν ξεκινήσετε να τρώτε καθημερινά μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα;

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Η διαδικασία της ξήρανσης, έχει τις ρίζες της από την αρχαιότητα και ήταν μια από τις πρώτες μορφές διατήρησης των τροφίμων. Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες παρατήρησαν, ότι τα δαμάσκηνα που έπεφταν από το δέντρο και στέγνωναν στον καυτό ήλιο, δεν χαλούσαν,αλλά αντιθέτως, εξακολουθούσαν να είναι βρώσιμα και νόστιμα.

Ας δούμε τώρα ποιες αλλαγές σας περιμένουν από την τακτική κατανάλωση των αποξηραμένων δαμάσκηνων.

ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Αυτό που θα παρατηρήσετε αρχικά είναι η ομαλοποίηση και βελτίωση λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Αυτό οφείλεται πρώτων, στην υψηλή περιεκτικότητα των φυτικών ινών που περιέχουν, και το δευτερον είναι η περιεκτικότητα σε μπιφιδοβακτήρια. Πρόκειται για είδος φιλικών βακτηρίων που βελτιώνουν την μικροχλωρίδα του εντέρου.

Για αυτό αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την ορθή λειτουργία του εντέρου, το δαμάσκηνο είναι μια καλή επιλογή και θα σας βοηθήσει να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα.

ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Τα δαμάσκηνα είναι πολύ καλή πρόληψη οστεοπόρωσης. Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωσή τους αποτελεσματικά προλαμβάνει κατάγματα οστών. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο στη Φλόριντα, παρατήρησαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν από την έλλειψη οστικής μάζας και μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, όπως το βόριο, ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο, τα οποία ενισχύουν την παραγωγή κυττάρων τα οποία χτίζουν καινούριους οστικούς ιστούς.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Τα δαμάσκηνα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς καρδιάς. Τα οφέλει αυτά αποδίδονται στις πολυφαινόλες και στο κάλιο που περιέχουν. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία προσφέρουν ελαστικότητα στα αγγεία και αποκαθιστούν τον ρυθμό της καρδιάς. Έχει σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που συστηματικά καταναλώνουν τα δαμάσκηνα μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς και με εγκεφαλικά επεισόδια. 

ΠΡΟΩΡΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν πολλες αντιοξειδωτικές ενώσεις, οι οποίες επιτρέπουν στον οργανισμό να αντιστέκεται στην επίδραση κατά την ελευθέρων ριζών.

Κατά αυτό τον τρόπο καθυστερεί την διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού και μειώνει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε και τις βιταμίνης που περιέχουν τα δαμάσκηνα. 

Είναι η βιταμίνη Α, Β, Ε και C. Αυτές οι βιταμίνες συμμετέχουν στην διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνουν την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ τα καροτενοειδή που περιέχουν επιδρούν θετικά στην όραση. Επιπλέον τα μέταλλα που περιέχουν όπως μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορος, είναι ωφέλιμα για τα οστά, τα μαλλιά, το δέρμα και τα δόντια.

Και γενικά όλο αυτό το πλήθος των βιταμινών που περιέχουν τα δαμάσκηνα βοηθά στην εξασφάλιση των απαραίτητων βιταμινών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΥΓΡΩΝ

Άλλη μια σημαντική ιδιότητα που κατέχουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι η διουρτική τους δράση. Αυτό βοηθά την λειτουργία των νεφρών και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό. Πολλές φορές τα περιττά υγρά στον οργανισμό εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και προκαλούν την κατακράτηση με αποτέλεσμα το πρήξιμο.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΕΝΤΕΡΟΥ

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την ενίσχυση των βακτηρίων του εντέρου. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2015 στο επιστημονικό συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στην Βοστώνη, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθενειες. Ωστόσο, αυτό που τα κάνει ξεχωριστή τροφή είναι η ιδιότητά τους να ενισχύουν τα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Σε άλλη μια έρευνα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μπιφιδοβακτήρια, είναι τα βακτήρια που κατοικούν στα έντερα. Το αποτέλεσμα από την κατανάλωσή τους, δεν θα είναι μόνο ένα υγιές έντερο, αλλά και σε εξαιρετική υγεία.

ΚΑΘΑΡΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πολύ γνωστά για την ήπια καθαρτική δράση που κατέχουν. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σορβιτόλη. Η σορβιτόλη, ένα είδος σακχάρου που μερικές φορές περιγράφεται ως πρεβιοτικό, το οποίο αποτελεί τροφή για τους καλούς μικροοργανισμούς του εντέρου και έχει καθαρτικές ιδιότητες.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα δεν οδηγούν σε απότομη αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα, πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς σε ίνες και σορβιτόλη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Εκτός από τα πολλαπλά ωφέλει αξίζει να αναφέρουμε και μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα όπως και να το κάνουμε είναι ένα είδος γλυκού. Περιέχουν αρκετές θερμίδες και μπορείτε πολύ εύκολα να υπερβείτε τις ημερήσιες σας θερμίδες αν δεν προσέξετε την ποσότητα, ειδικά αν στοχευετε στην απώλεια κιλών. Ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι 40, συγκριτικά με τους απλούς υδατάνθρακες όπου ο δείκτης ξεπερνα τις 70 μονάδες, είναι καλύτερη επιλογή αν λάβουμε υπόψιν και τα οφέλη που ανέφερα και παραπάνω.

Άλλο ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε προτού καταναλώσετε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι να τα πλένετε καλά. Αυτό προσπαθήστε να μην το αγνοείτε επειδή στο εργοστάσιο έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, καλύφθηκαν από λάδι αγνώστου προέλευσης και ποιότητας και προστέθηκαν κάποια συντηρητικά. Οπότε καλό είναι όχι μόνο να τα πλένετε αλλά και επειτα να τα μουλιάσετε σε νερό για 20 λεπτά. Αυτό θα επιτρέψει το ξέπλυμα κάποιον προσθέτων και πιθανής σκόνης.

Αλήθεια φίλοι μου, εσείς πόσο συχνά τρώτε αποξηραμένα δαμάσκηνα, γράψτε στα σχόλια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: