Η πρωτεΐνη είναι το βασικό στοιχείο της διατροφής μας, το οποίο βοηθά στη δόμηση του σώματός μας.
Όλοι γνωρίζουν, ότι η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη είναι το δομικό υλικό όχι μόνο για τους μύες, αλλά και για όλους τους ιστούς του σώματός μας, όπως το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Επιπλέον, η πρωτεΐνη συμμετέχει ενεργά και στην υποστήριξη ενός πολύ σημαντικού συστήματος του οργανισμού μας, το οποίο είναι το ανοσοποιητικό.
Και φυσικά τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ.
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών, οι οποίες καθορίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του σώματός μας. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο η πρωτεΐνη, είναι τόσο απαραίτητη για τον οργανισμό μας.
Δυστυχώς, με τον τρόπο ζωής μας, δεν προσφέρουμε στο σώμα μας επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Υπάρχει μεγάλο μέρος των ανθρώπων που έχουν έλλειψη αυτού του μακροθρεπτικού συστατικού.
Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει σημάδια, τα οποία στέλνει το σώμα μας, για να μας δείξει ότι έχετε έλλειψη πρωτεΐνης.
ΔΙΑΘΕΣΗ
Το πρώτο σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης είναι η διάθεσή μας. Στη νευροφυσιολογία, είναι πολύ γνωστό ότι η διάθεσή μας εξαρτάται πολύ από την λειτουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Στην πραγματικότητα, θα λέγαμε ότι η διάθεσή μας εξαρτάται στο 100% από τους νευροδιαβιβαστές. Και ένας από τους πιο σημαντικούς νευροδιαβιβαστες της καλής διάθεσης, είναι η σεροτονίνη.
Είναι αυτή που καθορίζει πόσο αισιόδοξοι και χαρούμενοι θα είμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ποια διάθεση θα ξυπνάμε το πρωί και θα κοιμόμαστε το βράδυ. Επίσης, το πως βλέπουμε το μέλλον και το παρόν μας. Με λίγα λόγια από πολλά πράγματα εξαρτάται η λειτουργικότητα της σεροτονίνης.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε ότι, το κυριότερο δομικό μόριο για την παραγωγή σεροτονίνης είναι η τρυπτοφάνη. Πρόκειται για ένα άλφα αμινοξύ, και είναι ένα είδος πρωτεΐνης. Όταν στο σώμα υπάρχει έλλειψη τρυπτοφάνης, αυτό οδηγεί στην ανεπάρκεια παραγωγή σεροτονίνης. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε αρκετή τρυπτοφάνη στην διατροφή μας, θα έχουμε συνεχώς κακή διάθεση. Για αυτό προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή, τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΥΠΝΟΥ
Και τώρα περνάμε στο επόμενο σημάδι που είναι η διαταραχή του ύπνου. Όπως είπαμε και παραπάνω η διάθεσή μας εξαρτάται από την σεροτονίνη και όπως θα γνωρίζετε ο ποιοτικός ύπνος εξαρτάται από την μελατονίνη. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα χημική ιδιαιτερότητα του οργανισμού μας, ότι η μελατονίνη παράγεται από την σεροτονίνη. Η δομή του μορίου της μελατονίνης είναι όμοια με την σεροτονίνη.
Το πρωι και κατά την διάρκεια της ημέρας, ο οργανισμός μας παράγει την σεροτονίνη. Ενώ το βράδυ όταν νυχτώνει και πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο οργανισμός αρχίζει να μετατρέπει την σεροτονίνη σε μελατονίνη. Και από την επαρκή παραγωγή μελατονίνης, θα εξαρτηθεί το πόσο καλός και βαθύς θα είναι ο ύπνος. Στην ουσία είναι ένας φυσιολογικός κύκλος που συμβαίνει καθημερινά, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ημέρας ο οργανισμός παράγει την σεροτονίνη και το βράδυ πριν τον ύπνο την μελατονίνη.
Το χαμηλότερο επίπεδο σεροτονίνης παρατηρείται κατά τις 3:00 την νύχτα, για αυτό μερικές φορές μπορεί το πρωί να μην έχουμε και τόση καλή διάθεση, επειδή πολύ απλά το επίπεδο της σεροτονίνης μειώθηκε.
Με τα παραπάνω προκύπτει το εξής, ότι αν έχουμε έλλειψη τρυπτοφάνης τότε δεν θα έχουμε αρκετή σεροτονίνη με συνέπεια να μην παράγεται επαρκώς και η μελατονίνη. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή αν έχετε κακή διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ ο ύπνος σας δεν είναι καλός, τότε πολύ πιθανόν αυτό να συνδέεται με την έλλειψη αυτού του είδους πρωτεΐνης.
ΜΑΛΛΙΑ & ΝΥΧΙΑ
Το επόμενο σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης, είναι η υγεία των μαλλιών και των νυχιών. Είμαι σίγουρος ότι πολύ συχνά παρατηρείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μαλλιά και τα νύχια σας;
Τα νύχια και τα μαλλιά αποτελούνται από την κερατίνη. Τι είναι η κερατίνη; Είναι ένα είδος πρωτεΐνης, το οποίο είναι βασικό και απαραίτητο συστατικό για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Για αυτό, για την υγεία τους είναι απαραίτητη η επαρκής καθημερινή κατανάλωση πρωτεΐνης.
Όταν η διατροφή δεν περιλαμβάνει την απαραίτητη δόση πρωτεΐνης τότε ο οργανισμός δεν έχει από πού να παίρνει το δομικό υλικό, την κερατίνη. Η έλλειψη κερατίνης έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά να μακραίνουν με πιο αργό ρυθμό, και να σπάνε πολύ πιο εύκολα. Επίσης, η έλλειψη κερατίνης κάνει τα νύχια πιο αδύναμα. Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, καθώς οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην παραγωγή της κερατίνης.
Για αυτό αν παρατηρείτε αυτά τα σημάδια θα πρέπει να ελέγξετε τη διατροφή σας και να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες πρωτεΐνης.
ΑΔΥΝΑΜΗ ΑΜΥΝΑ
Άλλο ένα σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης είναι οι συχνές ιογενείς παθήσεις, όπως κρυολόγημα συνάχι ή γρίπη. Η πρωτεΐνη, εκτός του ότι είναι απαραίτητο δομικό υλικό για την μυϊκή ανάπτυξη, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Στην περίπτωση που έχετε ανεπάρκεια πρωτεΐνης, τότε θα έχετε επιβράδυνση στην παραγωγή ιντερφερόνης και λυσοζύμης. Πρόκειται για δυο υπερασπιστές του σώματός μας, που καταπολεμούν τους παθογόνους οργανισμούς. Οι ιντερφερόνες, είναι πρωτεΐνες με αντιμικροβιακή δράση, οι οποίες παράγονται από κύτταρα, όταν μολυνθούν από κάποιο ιό.
Ενώ η λυσοζύμη, ειναι ένζυμο που υπάρχει στο σάλιο, στα δάκρυα και στον ιδρώτα. Καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού.
Επομένως, ο κίνδυνος του χαμηλού ανοσοποιητικού είναι η εύκολη πρόσβαση των ιών, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε πολύ πιο συχνά. Και φυσικά δεν πρόκειται μόνο για την προστασία από την εποχική γρίπη ή κρυολόγημα, αλλά και για όλες τις ασθένειες.
Για αυτό τα άτομα που έχουν έλλειψη πρωτεΐνης από την διατροφή, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με διάφορα είδη λοιμώξεων.
ΠΡΩΤΕΐΝΗ & ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΠΛΗΓΩΝ
Σας έχει συμβεί, να έχετε κάποια πληγή, είτε από κάποιον τραυματισμό, ή από κάποιο χειρουργείο, η οποία δυσκολευεται να κλείσει και πονάει; Αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη έλλειψης πρωτεΐνης στη διατροφή σας. Γενικά η επούλωση των πληγών είναι μια πολύπλοκη διεργασία, και για να γίνει σωστά η διαδικασία της επούλωσης, χρειάζεται η μεταφορά των απαραίτητων συστατικών στο σημείο που υπάρχει η πληγή. Oι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα απαραίτητα δομικά συστατικά που μεταφέρονται με τα αιμοφόρα αγγεία.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο οργανισμός των ανθρώπων, που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών στο αίμα, δεν είναι σε θέση να επουλώσουν γρήγορα τις πληγές και τα τραύματά. Η επαρκής πρωτεΐνη στο σώμα, είναι σημαντικό συστατικό για την ανάπλαση των μυών, για την δημιουργία νέων κυττάρων, του μυϊκού ιστού και του δέρματος. Όταν δεν είναι επαρκής τότε η επισκευή των κατεστραμμένων ιστών μπορεί να καθυστερήση αρκετά.
Η κύρια δομική μονάδα του δέρματος είναι το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα αμινοξέων, δηλαδή το κολλαγόνο, είναι η ίδια η πρωτεΐνη. Το κολλαγόνο βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Τα άτομα που έχουν δερματικά προβλήματα και έχουν ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το κολλαγόνο μπορεί σε ένα μέρος να τους βοηθήσει.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα κολλαγόνου, το μόνο που χρειάζεται είναι να τροποποιήσετε την διατροφή σας.
ΠΡΗΞΙΜΟ
Το επόμενο συχνό σημάδι από την ανεπάρκεια πρωτεΐνης είναι το πρήξιμο, το οποίο κυρίως εκδηλώνεται στο πρόσωπο, στα άκρα των ποδιών και χεριών. Είναι γεγονός ότι το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί και από άλλες διάφορες παθήσεις, παράδειγμα διαταραγμένη λειτουργία των νεφρών. Ναι είναι μια αρκετά διαδεδομένη αιτία αλλά όχι η μοναδική.
Υπάρχει άλλη μια εκδοχή που παρουσιάζεται το πρήξιμο. Οι πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα, και συγκεκριμένα – η λευκωματίνη, βοηθά στη μη κατακράτηση των υγρών στους ιστούς του σώματος. Για αυτό όταν υπάρχει έλλειψη πρωτεινης τότε μπορεί αυτό το φαινόμενο να γίνει πιο έντονο. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί εφόσον προσθέσετε παραπάνω πρωτεΐνη στη διατροφή σας .
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ένας τρόπος για να διαγνώσετε την έλλειψη πρωτεΐνης είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος. Σε αυτήν την βιοχημική ανάλυση υπάρχει δείκτης συγκέντρωσης πρωτεΐνης. Ωστόσο αυτό είναι προαιρετικό και δεν χρειάζεται να μπείτε σε αυτή την διαδικασία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, απλά να υπολογίσετε πόση πρωτεΐνη καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανάλογα με τον τύπο διατροφής σας, υπολογίστε τις πρωτεΐνες, όπως από το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και ξηρούς καρπούς.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ
Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης κυμαίνεται από 1 έως 1.5 γραμ ανά βάρος του σώματος.
Δηλαδή αν ζυγίζετε 60 κιλά, τότε καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνετε από την διατροφή 60 έως 90 γραμ πρωτεΐνης.
Παλαιότερα θεωρούσαν ότι κάποιος που γυμνάζεται με βάρη και ο στόχος του είναι η μυικη αναπτυξη, τότε είναι απαραίτητο να λαμβάνει από 2 εως και 3 γραμ πρωτεινης.
Ωστόσο, τελευταίες έρευνες μας δείχνουν ότι τόση ποσότητα πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητη ακόμα και αν θέλετε να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουν μέχρι και 2 γραμ πρωτεΐνης ανά βάρος του σώματος.
Και να θυμάστε ότι η εγγύηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας είναι η κατάσταση του ορμονικού σας προφίλ. Και ένα ένα υγιές ορμονικό προφίλ είναι εξαρτάται από το ποσοστό λιπών που έχετε στην διατροφή σας. Αλλά αυτό είναι θέμα για ξεχωριστό βίντεο.
Αλήθεια φίλοι μου, εσείς από ποιες τροφές λαμβάνετε την πρωτεΐνη; Από τις ζωικές ή φυτικές τροφές; ή μήπως και από τις δυο;
Πιστεύετε ότι την ζωική πρωτεΐνη την έχει ανάγκη το σώμα μας;
Θα ήθελα να μοιραστείτε την δική σας εμπειρία, αν έχετε δοκιμάσει να αποκλείσετε εντελώς τις ζωικές τροφές. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Βροχίδης Θεοφάνης