Κανένας από εμάς δεν θέλει να φαίνεται μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Τα κομπλιμέντα για την εξωτερική εμφάνιση ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Σίγουρα θα έχετε συναντήσει ανθρώπους που φαίνονται πολύ νεότεροι από την ηλικία τους.
Αν νομίζετε ότι το DNA παίζει βασικό ρόλο στον ρυθμό που γερνά ο κάθε οργανισμός, έχετε απόλυτο δίκιο!
Όμως σας πληροφορώ, ότι εκτός από το DNA, καθοριστικό ρόλο στο να δείχνουμε νεότεροι συμβάλλει η διατροφή. Υπάρχουν τροφές οι οποίες μας νεανίζουν και τροφές οι οποίες επιδρούν καταστρεπτικά στην νεότητα του οργανισμού, όσο εσωτερικά τόσο και εξωτερικά.
Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει τροφές οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην νεότητα του οργανισμού. Για αυτό αν θέλετε να φαίνεστε πολύ νεότεροι, καλό είναι να βγάλετε ή να περιορίσετε αυτές τις τροφές από την διατροφή σας.
ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ
Πριν περάσουμε στις τροφές που μας γερνούν, αξίζει να σημειώσουμε μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, την γλυκοζυλίωση.
Οι επιστήμονες αποδίδουν το 50% της πρόωρης γήρανσης του δέρματος στο φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης. Πρόκειται για μια διαδικασία του οργανισμού μας, κατά την οποία η ζάχαρη του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, όταν υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια, προσκολλάται στο κολλαγόνο, το οποίο είναι η βασική πρωτεΐνη του οργανισμού που ευθύνεται για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και τον συνδέσμων.
Αιτία της γλυκοζυλίωσης, όπως αναφέραμε, αποτελεί η υπεργλυκαιμία, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση των τροφών που θα αναφέρουμε παρακάτω.
Η γλυκοζυλίωση επιδρά αρνητικά στην υγεία του δέρματος, δηλαδή στην εμφάνιση μας. Το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητα και τη σωστή του υγρασία, ενώ οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες αρχίζουν να εμφανίζονται στην επιφάνειά του.
ΑΛΕΥΡΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Η πρώτη τροφή που προκαλεί την πρόωρη γήρανση και επιδρά αρνητικά στην νεότητά μας είναι όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται από λευκό αλεύρι. Το ψωμί, είναι μια τροφή που στις μέρες μας δυστυχώς έχει χάσει την αξία της. Με την διαδικασία λεύκανσης του σπόρου σιταριού, χάνονται τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που περιέχει ο σπόρος, τα οποία βρίσκονται στον φλοιο του σιταριού.
Πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την αποφυγή κατανάλωσης του λευκού ψωμιού, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης, μας δείχνει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα, την ώρα λήψης μιας τροφής. Όσο πιο υψηλός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής τόσο περισσότερη ινσουλίνη θα παραχθεί, για να εξισορροπήσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.
Ο γλυκαιμικός δείκτης της καθαρής γλυκόζης ισούται με 100 μονάδες και σε σύγκριση με αυτή υπολογίζεται ο δείκτης όλων των υπολοίπων τροφών. Οσο πιο χαμηλός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, τόσο πιο χαμηλό θα είναι το επίπεδο σακχάρου, άρα αντίστοιχα και της ινσουλίνης, η οποία θα παράγεται ομαλά και σταδιακά. Ενώ όσο πιο υψηλός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής τόσο πιο γρήγορα θα αυξάνεται το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.
Όπως είναι γνωστό, το υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα δημιουργεί πολύ γρήγορα το αίσθημα της πείνας. Δηλαδή ενώ έχετε φάει να πεινάτε πάλι μετά από λίγη ώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο σας έχει συμβεί πολλές φορές.
Εκτός των άλλων, τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης σε βάθος χρόνου δημιουργούν την αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι πρόδρομος του ζαχαρώδη διαβήτη.
Μπορεί το θέμα της γλουτένης να είναι αρκετά παραφουσκωμένο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η γλουτένη βρίσκεται στην λίστα των τροφών που προκαλούν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό, ακόμα και αν δεν έχετε δυσανεξία στην γλουτένη.
Αν το παρατηρήσετε, όλα τα γλυκίσματα έχουν ώς βάση την ζάχαρη και το λευκό αλευρι.
Όπως ανέφερα και παραπάνω, όταν τα ραφιναρισμένα σάκχαρα ενώνονται με την πρωτεΐνη δημιουργείται το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης, η οποία επιταχύνει την διαδικασία γήρανσης και επιδεινώνει τις χρόνιες ασθένειες. Για αυτό προσπαθήστε να αποφευγετε την κατηγορία αυτών των τροφών, ώστε να μειώσετε το φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης.
Αν θέλετε να μάθετε τους 10 λόγους να σταματήσετε να τρώτε λευκό ψωμί, σας προτείνω να δείτε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον βίντεο.
10 Λόγοι Να Κόψετε Το Άσπρο Ψωμί https://youtu.be/pMBBIMg1iVg
ΖΑΧΑΡΗ
Θα ήταν πραγματικό έγκλημα να μην αναφέρω την λευκή ζάχαρη σε ένα βίντεο με θέμα την πρόωρη γήρανση. Η λευκή ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι ένα από αυτά τα προϊόντα που προκαλούν τα μεγαλύτερα και τα πιο προφανή προβλήματα. Η ζάχαρη συμβάλλει στο σχηματισμό τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης,
Τα δυσλειτουργικά μόρια που δημιουργούνται από την γλυκοζυλίωση έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τα κύτταρα και το κολλαγόνο στο σώμα μας. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνετε, τόσο περισσότερο θα σχηματίζεται η γλυκοζυλίωση, και αυτό θα συμβάλλει αρνητικά στην νεότητα και στην γενική υγεία του οργανισμού.
Είναι δώρο άδωρων να προσπαθείτε να διατηρήσετε την νεότητα σας, προσέχοντας την διατροφή σας – χωρίς να έχετε αναθεωρήσει την άποψή σας σχετικά με την ζάχαρη.
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τον οδηγό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να κόψετε τα γλυκά και τις βλαβερές τροφές.
? ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ – [ΟΔΗΓΟΣ – ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ]
➡Πατήστε ΕΔΩ: http://bit.ly/2Xec967
ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
Η μαργαρίνη, γνωστή ως φυτικό λίπος ή τρανς λιπαρά, είναι η επόμενη τροφή που είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση. Υπήρξαν μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα μαργαρίνης έχουν πολύ περισσότερες ρυτίδες. Πολύ συγχέουν το βούτυρο με την μαργαρίνη, ενώ άλλοι ακόμα πιστεύουν στον μύθο ότι τα φυτικά έλαια είναι πιο επικίνδυνα από τα ζωικά.
Η μαργαρίνη είναι από τις χειρότερες τροφές η οποία προκαλεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλεί τον καρκίνο και συμβάλλει στην παχυσαρκία. Πρόκειται για υδρογονωμένο λάδι, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει επειδή δεν έχει κατάλληλα ένζυμα, δηλαδή είναι ξένο για το σώμα μας. Εκτός τον άλλων τ τρανς λιπαρά έχουν την ικανότητα να εναποτίθενται στο σώμα και παραμένουν για 4 μήνες.
Ένας καταστροφικός για την υγεία είναι ο συνδυασμός μαργαρίνης με ζάχαρη. Δηλαδή είναι όλα αυτά που μπορείτε να βρείτε σε ένα ζαχαροπλαστείο.
Επίσης και ο συνδυασμός κρέατος με πολλούς υδατάνθρακες, δημιουργεί τον σχηματισμό γλυκοζυλίωσης. Και φυσικά δεν αναφέρομαι για το κρέας ώς ξεχωριστή τροφή, αλλά συγκεκριμένα για αυτόν τον συνδυασμό.
Άλλο ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με την μαργαρίνη. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση των τρανς λιπαρών κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο σε υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την κατανάλωση φυτικών ελαίων, αποτελούν τις κύριες αιτίες της γήρανσης του δέρματος. Για αυτό αν θέλετε να παρατείνετε την νεότητα του δέρματός σας, καλό θα ήταν να αποκλείσετε τα τρανς λιπαρά από την διατροφή σας.
ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υγεία και στην νεότητα συμβάλλει η κατάσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου είναι ένας από τους λόγους πρόωρης γήρανση του οργανισμού. Η μικροχλωρίδα του εντέρου είναι το σύνολο των βακτηρίων που συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων και πολλών βιταμινών, ενώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Στην πραγματικότητα το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι συγκεντρωμένο στο έντερο. Όμως κατά τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής, η ισορροπία της μικροχλωρίδας μπορεί να διαταραχθεί.
Η επαρκής κατανάλωση των φυτικών ινών και προβιοτικών τροφών επιδρά θετικά στην υγεία του εντέρου. Μια αξιόλογη προβιοτική τροφή είναι το μαριναρισμένο λάχανο, το οποίο είναι πλούσιο σε προβιοτικά, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.
Την συνταγή για το μαριναρισμένο λάχανο και ο τρόπος με τον οποίο την φτιάχνω, θα βρείτε κάτω.
Λάχανο Τουρσί (εύκολη συνταγή) ? https://akadimia-ygeias.gr/lachano-toursi-eukolh-suntagh/
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Η επόμενη τροφή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι μια αμφιλεγόμενη τροφή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει αρκετή αναστάτωση.
Μπορούμε να πούμε ότι οι έρευνες, ακόμα και οι απόψεις των ειδικών υγείας περι γάλακτος διίστανται.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια ασφαλής τροφή και άλλοι ότι είναι μια τροφή που προκαλεί μια σειρά από προβλήματα και προτείνουν τον περιορισμό ακόμα και τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Από προσωπική εμπειρία παρατηρώ ότι μερικοί άνθρωποι αποκλείοντας εντελώς τα γαλακτοκομικα προιοντα πράγματι νιώθουν πολύ καλύτερα. Αρχίζουν να υποχωρούν κάποιες χρόνιες ασθένειες και, μιας το θέμα μας είναι η νεότητα, η κατάσταση του δέρματος βελτιώνεται αισθητά και φαίνεται πιο υγιές και νεότερο.
Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δει απολύτως καμία διαφορά αποκλείοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οπότε στην πράξη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από την θεωρία.
Φυσικά οι ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει την δική του έρευνα και να κάνει την δοκιμή πάνω του.
Όπως έχω τονίσει και σε άλλα βίντεο, η διατροφή δεν είναι ο στόχος αλλά το εργαλείο για ένα υγιές σώμα. Στο κάτω-κάτω, την διατροφή δεν την κάνετε για κάποιον, άλλον αλλά για τον ίδιο σας τον εαυτό.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα παράδειγμα είναι το βούτυρο, το γιαούρτι και τα τυριά μακράς ωρίμανσης.
Τα παραπάνω γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υποστεί ζύμωση, οπότε η δομή της πρωτεΐνης του γάλακτος και το ποσοστό λακτόζης διαφέρει από το απλό το γάλα.