Πως Το Μάσημα Της Τροφής, Δημιουργεί Προβλήματα Στην Πέψη;

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η έλλειψη χρόνου. 

Όλοι μας συνεχώς κάπου τρέχουμε! Προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα και πολλές φορές αυτό το πληρώνουμε με την υγεία μας.

Yπάρχει κατηγορία ανθρώπων που ξεκινά να τρέφετε σωστά αλλά δεν λαμβάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το βασικό λάθος, είναι ότι το ερώτημα ‘ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΩΩ ΣΩΣΤΑ;’, οι περισσότεροι το εκλαμβάνουν ως ‘ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ;’. Ενώ το αρχικό ερώτημα είναι ‘ΠΩΣ;’ Και όχι ‘ΤΙ;’. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο τρώτε και όχι το τι τρώτε. Ειδικά αυτό αφορά τροφές στην αρχική τους μορφή όπως λαχανικά, φρούτα, μούρα και τα χορταρικά (άνηθος, μαϊντανός).

Όταν ρωτάω τους ανθρώπους: ‘’Πόσες φορές μασάτε μια μπουκιά;’’, συνήθως μου απαντάνε 5 το πολύ 10 φορές. Κάποια στιγμή αποφάσισα να μετρήσω πόσες φορές μασάω μια μπουκιά. Διαπίστωσα ότι μασάω τουλάχιστον 20-30 φορές την κάθε μπουκιά. Και δεν κάνω πλάκα! ?

Μια σοφή παροιμία λέει: την στερεά τροφή πρέπει να την πίνουμε και την υγρή να την μασάμε.

Το γρήγορα μάσημα της τροφής είναι η αρχική αιτία πολλών γαστρεντερικών ασθενειών, μη επιθυμητά αποτελέσματα της σωστής διατροφής,  απόκτηση σωματικού βάρους και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

❓ Γιατί είναι τόσο σημαντική η διάρκεια μάσησης των τροφών:

?Δόντια. Αυτά μας βοηθούν στην μηχανική διάσπαση της τροφής. Αυτό είναι σημαντικό για την απελευθέρωση όλων των θρεπτικών συστατικών. Να έχετε κατά νου το εξής, ότι παρακάτω (εννοώ στο υπόλοιπο πεπτικό σύστημα) δόντια δεν υπάρχουν! Και η τροφή είτε θα βγει στην αρχική της μορφή, είτε θα αρχίσει να σαπίζει στο έντερο! Το αποτέλεσμα είναι να μην πάρετε τίποτα από το φαγητό. Ή θα πάρετε πολύ λιγότερο από ότι θα μπορούσατε.

?Σάλιο. Για το σάλιο θα συζητήσουμε λεπτομερέστερα:

✅Στην στοματική κοιλότητα ξεκινάει η διαδικασία της πέψης χάρη στα ένζυμα του σάλιου: α-αμυλάση και μαλτάσης, οι οποίοι διασπούν τους πολυσακχαρίτες σε γλυκόζη.

✅Το σάλιο μας προστατεύει. Περιέχει λυσοζύμη, η οποία καταστρέφει το τοίχωμα των βακτηρίων. Νουκλεάση, παρέχει προστασία από ιούς. Ανοσοσφαιρίνη Α, δεσμεύει παθογόνα βακτήρια και εξωτοξίνες. Μυκίνη, εξουδετερώνει οξέα και αλκάλια.

✅Το σάλιο διαλύει υδατοδιαλυτά στοιχεία, μαλακώνει και περιβάλλει την στερεά τροφή.

✅Το σάλιο διεγείρει την έκκριση του γαστρικού υγρού με αποτέλεσμα η πέψη να επιταχύνετε.

Επομένως, όσο μεγαλύτερο διάστημα η τροφή βρίσκεται στην στοματική κοιλότητα – τόσο καλύτερα είναι για την πέψη, που σημαίνει για όλο τον οργανισμό και την υγεία σας γενικά!

? INSTAGRAM: http://bit.ly/2Nr0DA1

Discussion

  1. Avatar
    ΝΙΚΟΣ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: