Το κολύμπι είναι μια μοναδική δυνατότητα για όσους θέλουν να καλυτερέψουν την κατάσταση της υγείας τους.
Μέσα στο νερό το σώμα βρίσκεται σε περιβάλλον, το οποίο είναι 12 φορές πιο πυκνό από τον αέρα, και αυτό έχει ώς αποτέλεσμα οι μυς να είναι υπό συνεχή αντίσταση.
Αυτό φυσικά είναι εκπληκτικό επειδή το νερό μειώνει την επιβάρυνση που δέχονται οι αρθρώσεις, την ώρα ώρα που όλοι μύες δουλεύουν στο έπακρο.
Οι αρθρώσεις και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δεν δεχονται επιπλέον φορτίο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά το τρέξιμο. Για και το κολύμπι κάνει θαύματα
Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να συμβεί με το σώμα σας, αν ξεκινήσετε να κολυμπάτε κάθε μέρα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιες αλλαγές σας περιμένουν; Στην πραγματικότητα τα οφέλη από το κολύμπι είναι πολλαπλά.
ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΥΩΝ
Το πρώτο πλεονέκτημα που προσφέρει το κολύμπι, είναι η εκγύμναση όλων των μυών του σώματος. Η κολύμβηση δυναμώνει τις περισσότερες από τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματός, περισσότερο από κάθε άλλη μορφή αερόβιας άσκησης.
Όταν κολυμπάμε, όλοι οι μύες συμμετέχουν σε αυτό. Το ίδιο φυσικά δεν μπορούμε να πούμε αν το συγκρίνουμε με το τρέξιμο, όπου συμμετέχουν μόνο το 70% των μυών ενώ στο κολύμπι το 100%. Το κολύμπι ενεργοποιεί όλους τους μύες. Αυτο που θα παρατηρήσετε, όταν ξεκινήσετε να κολυμπάτε συστηματικά, είναι η βελτίωση της κατάστασης όλου του μυϊκού συστήματος. Πόδια, ώμοι, πλάτη, στήθος και κοιλιακοί συμμετέχουν ενεργά.
Επιπλέον, το πλεονέκτημα που έχει το κολύμπι, είναι ότι ενεργοποιεί τις μικρές μυϊκές ομάδες, γνωστές ως σταθεροποιητές, οι οποίοι στην καθημερινότητα λειτουργούν πολύ ήπια. Είναι αρκετά δύσκολο με απλές ασκήσεις ή ακόμα και με το απλό περπάτημα, να πετύχουμε την ενεργοποίηση τους.
Αλλά ακριβώς με το κολύμπι, όταν το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση, μπορούμε να πετύχουμε την ενεργοποίηση τους. Η κολύμβηση δεν ασκεί μόνο τα πόδια, αλλά και το πάνω μέρος του σώματος ειδικά τους μύες της μέσης και της πλάτης
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Άλλο ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που έχει το κολύμπι, είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος. Από πολλούς ανθρώπους έχει παρατηρηθεί ότι το κολύμπι με την σωστή τεχνική, βελτιώνει κατά πολύ την στάση του σώματος, και αυτή όπως θα γνωρίζετε είναι άκρως σημαντική για αποφυγή προβλημάτων που εκδηλώνονται στην σπονδυλική στήλη.
Είναι απίθανο να συναντήσετε άνθρωπο που ασχολείται με το κολύμπι και να μην έχει όμορφη κορμοστασιά. Ακόμα και αν συναντήσετε τέτοιους ανθρώπους, πολύ πιθανόν χωρίς το κολύμπι η κατάσταση με την στάση του σώματος τους θα ήταν πολύ χειρότερη.
Την ώρα της κολύμβησης αναπτύσσονται εκείνες οι μυικές ομάδες που είναι υπεύθυνοι για την ένωση των ωμοπλατών και την προβολή του στήθους μπροστά. Είναι οι μύες σταθεροποιητές μυών που αναφέραμε παραπάνω.
Επιπλέον επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία και τέντωμα των μυων του στήθους και των ώμων, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε την φυσιολογική στάση πιο άνετα και είναι πολύ πιο ευκολο να κρατάμε την σωστή στάση, παρά να καμπουριάζουμε.
ΚΑΡΔΙΟ-ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Άλλο ένα θετικό πλεονέκτημα που προσφέρει η κολύμβηση είναι η εξυγίανση του καρδιαγγειακού συστήματος. Με βάση έρευνων, η κολύμβηση είναι είδος αθλησης το οποίο ταιριάζει πολύ περισσότερο για την εξυγίανση των αγγείων και της καρδιάς, επειδή βρισκόμαστε σε οριζόντια στάση. Πραγματικά είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο το σωμα βρισκεται σε οριζόντια στάση.
Στο νερό το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια στάση και αυτό βοηθά επιπλέον στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Άλλο ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η κολύμβηση είναι η επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα. Και συγκεκριμένα η κολύμβηση προσφέρει εξυγίανση του αναπνευστικού συστήματος και αυξάνει τον ζωτικό χωρητικότητα των πνευμόνων. Με απλά λόγια, η ζωτική χωρητικότητα είναι ο μεγαλύτερος όγκος αέρος που μπορεί να εισπνευστεί και, φυσικά, οι αθλητές είναι αυτοί που έχουν περισσότερη πνευμονική χωρητικότητα.
Εάν έχουμε μεγάλο ζωτικό όγκο, τότε οι πνεύμονες μας αερίζονται πολύ καλύτερα και ο οργανισμός είναι ικανός να δέχεται πολύ περισσότερο οξυγόνο.
Η πνευμονική χωρητικότητα ενός μέσου ενήλικα είναι περίπου 3.500 κυβικά εκατοστά και στους αθλητές, είναι περίπου 4,500 με 5000 κυβικά εκατοστά, δηλαδή περισσότερο από 1.000 με 1.500 κυβικά εκατοστά. Ενώ αν πάρουμε κολυμβητές, τότε αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει μέχρι και 6.000 κυβικά εκατοστά, δηλαδή, σχεδόν το διπλάσιο από έναν μέσο ενήλικα.
ΚΑΨΙΜΟ ΘΕΡΜΙΔΩΝ
Το κάψιμο των θερμίδων είναι άλλο ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η κολύμβηση.
Αν ξεκινήσετε το κολύμπι, θα ενισχύσετε όχι μόνο τους μύες όλου του σώματος, αλλά θα αρχίσετε να χάνετε και το υποδόριο λίπος. Με το κολύμπι έχετε την δυνατότητα να γυμνάσετε όλο το σώμα χωρίς επιπτώσεις στο σκελετικό σύστημα, αφού το σώμα μέσα στο νερό είναι ελαφρύτερο λόγω της άνωσης. Για αυτό αποτελεί ιδανική άσκηση για όσους θέλουν να χάσουν μερικά κιλά.
Αν πάρουμε για σύγκριση, το τζόκινγκ, σε μια ώρα θα ξοδέψουμε περίπου 500 θερμίδες.
Φυσικά, η δαπάνη των θερμίδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνική και την ταχύτητα κολύμβησης.
Αν πάρουμε το ελεύθερο κολύμπι, το οποίο είναι ο συνηθέστερος τρόπος κολύμβησης, θα ξοδέψουμε σε μια ώρα 600-800 θερμίδες, ανάλογα με την ένταση που κολυμπάμε.
Το πιο ενεργοβόρο είδος κολύμβησης είναι η πεταλούδα, όπου σε μια ώρα μπορεί να ξοδέψουμε μέχρι και 1000 θερμίδες.
Όπως και να έχει, αν αθροιστικά κολυμπάτε περίπου μια ώρα, τα αποτελέσματα στο σώμα σας θα αρχίσετε να βλέπετε ήδη μετά από μερικές μέρες, ειδικά αν το συνδυάσετε και με μια ισορροπημένη διατροφή.
ΜΥΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κολύμπι προσφέρει μυϊκή τόνωση και ενδυνάμωση. Ανάλογα με το τρόπο κολύμβησης γυμνάζονται οι αντίστοιχες μυϊκές ομάδες.
Με την ελεύθερη κολύμβηση γυμνάζονται οι ώμοι, το στήθος, η πλάτη, οι πλάγιοι κοιλιακοί, οι τετρακέφαλοι και οι γλουτοί.
Το ύπτιο είναι αρκετά ευκολο στυλ κολύμβησης και γυμνάζει τους ώμους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τους τετρακέφαλους και τους γλουτούς.
Το πρόσθιο κολύμπι θεωρείται μεσαίος βαθμός δυσκολίας και γυμνάζει το στήθος, την πλάτη, τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς και κοιλιακούς.
Η πεταλούδα, που είναι το δυσκολότερο στυλ κολύμβησης γυμνάζει το στήθος, την πλάτη, τους κοιλιακούς.
ΨΥΧΟ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Άλλο ένα ενδιαφέρον και πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει το κολύμπι, είναι η θετική επίδραση στην ψυχο-συναισθηματική κατάσταση. Το συστηματικό κολύμπι επιδρά θετικά και στο νευρικό μας σύστημα. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι την ώρα που βουτάμε, το σώμα βιώνει την εναλλαγή θερμοκρασίας.
Την ώρα αυτής της εναλλαγής εκκρίνονται οι ορμόνες της χαράς, οι ενδορφίνες. Οι νευρώνες του δέρματος, στέλνουν ένα μεγάλο κύμα ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις περιφερειακές νευρικές απολήξεις προς τον εγκέφαλο. Αυτό, όπως έχει αποδεχθεί, έχει αντικαταθλιπτική δράση και αλλάζει άμεσα την ψυχολογία. Για αυτό όταν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά, πηγαίντε για κολύμπι και θα δείτε πως η κακή διάθεση φεύγει από πάνω σας.
Ιωάννης Σκανδάλης
Ιωάννης Σκανδάλης
Ιωάννης Σκανδάλης
Panayiotis Kaponas