Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα, Αν Κάνετε ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ Κάθε Μέρα;

Έχετε παρατηρήσει ότι με την πάροδο των χρόνων, μειώνεται η ευλυγισία και η ελαστικότητα των μυών του σώματός σας;

Αυτό κυρίως οφείλεται στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και στην καθιστική ζωή. Η έλλειψη ευλυγισίας έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το σώμα, όπως στην σπονδυλική στήλη και στην στάση του σώματος, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο τραυματισμού. Μάλιστα ορισμένες παθήσεις των μυών, συνδέονται άμεσα με το πόσο ευλύγιστοι είναι οι μύες.

Η ευλυγισία είναι το κλειδί για τη νεότητα και αυτό δεν είναι τυχαίο, επειδή σε αυτό υπάρχει μεγάλη αλήθεια, την οποία θα μάθετε παρακάτω.

Αν η ευλυγισία σας αυτή την χρονική περίοδο δεν είναι σε καλό επίπεδο, δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι αν έχετε την θέληση, μπορείτε να επαναφέρετε την ευλυγισία του σώματος σας, με την βοήθεια των διατάσεων. Το μόνο που χρειάζεται είναι επιμονή και υπομονή!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους λόγους να κάνετε διατάσεις καθημερινά. Πραγματικά, τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

ΑΠΛΟ ΤΕΣΤ

Πριν δούμε τα οφέλη που προσφέρουν οι διατάσεις, θα ήθελα να κάνετε ένα απλό τεστ για να διαπιστώσετε πόση ευλυγισία έχετε. Για να κάνετε το τεστ θα πρέπει να σηκωθείτε όρθιοι. Μπορείτε να κάνετε το τεστ αμέσως τώρα! Σηκωθείτε σκύψτε μπροστά και προσπαθήστε να ακουμπήσετε τις παλάμες σας στο πάτωμα. Μην ξεχνάτε ότι τα πόδια και η πλάτη πρέπει να είναι ίσια. Λυγίστε το σώμα μόνο στην περιοχή της λεκάνης. Η διάγνωση είναι έτοιμη!

Αν μπορείτε εύκολα να ακουμπήσετε τις παλάμες σας στο πάτωμα κρατώντας την πλάτη και τα πόδια σας ίσια, τότε συγχαρητήρια! Οι μύες σας είναι αρκετά χαλαροί και ταυτόχρονα ευλύγιστοι, ενώ το σώμα σας είναι σε αρκετά καλή φόρμα. Μπράβο σας συνεχίστε έτσι!

Εάν δεν μπορείτε καθόλου να ακουμπήσετε τα πέλματα ακόμα και με λυγισμένα τα γόνατα αυτό σημαίνει ότι η ευλυγισία του σώματος σας χρειάζεται λίγη δουλίτσα. Αλλά μην ανησυχείτε, τα πάντα είναι αναστρέψιμα αρκεί να έχετε μεγάλη θέληση.

Τα καλά νέα είναι ότι την ευλυγισία μπορούμε να την αποκαταστήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία. Γι’ αυτό μην χάνετε την διάθεσή σας. Αν πάρετε την κατάσταση στα σοβαρά μπορείτε πολύ εύκολα να αλλάξετε την τωρινή κατάσταση.

Και τώρα στο θέμα μας!

Οι ειδικοί φυσικής αγωγής ισχυρίζονται ότι γενικά οι ασκήσεις διατάσεων ή αλλιώς stretching, είναι πολύ σημαντικό μέρος της προπόνησης, το οποίο δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να παραλείπουν. Οι σωστές διατάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πώς οι μύες ανταποκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι διατάσεις, θερμαίνουν τους μυς και οι ζεστοί μύες είναι πιο εύκαμπτοι, για αυτό το λόγο προτιμούμε να τις κάνουμε στην αρχή και στο τέλος της προπόνησης.

Υπάρχουν δύο μορφές διατάσεων, οι δυναμικές και οι στατικές. Οι δυναμικές διατάσεις είναι ενεργές κινήσεις που τεντώνουν τους μυς, αλλά το τέντωμα δεν κρατιέται στην τελική θέση, σε αντίθεση με τις στατικές. Οι στατικές διατάσεις είναι όταν διατίνουμε μια μυικη ομαδα σε μια άνετη θέση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως μεταξύ 10 και 20 δευτερολέπτων.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για τις στατικές διατάσεις. Πάμε τώρα να δούμε τα οφέλη που θα αποκομίσετε αν ξεκινήσετε να εκτελείται καθημερινά τις διατάσεις.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε αν ξεκινήσετε να κάνετε κάθε μέρα διατάσεις, είναι η χαλάρωση του σώματος και απαλλαγή από το στρες. Είναι γεγονός ότι το στρες επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση, αλλά και στους μυς του σώματός μας. Όταν βιώνετε χρόνιο στρες, η ένταση που δημιουργείται, συσσωρεύεται στους μυς, με αποτέλεσμα να τους κάνει πιο σκληρούς. Αυτό θα το διαπιστώσετε αν κάνετε ένα απλό μασάζ με τα χέρια σας, παράδειγμα στην περιοχή του αυχένα και πλάτης.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι μύες τείνουν να σφίγγουν ως αντίδραση στο σωματικό και συναισθηματικό άγχος. Είναι διαπιστωμένο ότι την ώρα που διατείνεται μια μυϊκή ομάδα, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ευθύνεται για την ηρεμία και την χαλάρωση. Επίσης μετά την εκτέλεση μερικών διατάσεων, θα παρατηρήσετε θετική αλλαγή της διάθεσής σας. Αυτό οφείλεται στην έκκριση ορμονών της χαράς. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να κάνετε τις διατάσεις, επειδή η ψυχολογία είναι σημαντικός παράγοντας μιας καλής υγείας! Συμφωνείτε;

ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ & ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Το επόμενο πλεονέκτημα των διατάσεων είναι η βελτίωση της ευλυγισίας του σώματός σας και η αύξηση της ευελιξία σας. Αυτά τα δυο είναι  είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας. Η ευελιξία του σώματος, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά, και ο λόγος επειδή σας επιτρέπει να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης, ένα ευλύγιστο σώμα βοηθά στην καθυστέρηση της μειωμένης κινητικότητας που είναι αποτέλεσμα της γήρανσης. Οι απλές ασκήσεις stretching, θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευλυγισία και την ευελιξία σας σε μεγαλύτερο βαθμό.

ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Η υγεία και η ευεξία είναι το κλειδί μιας ευτυχισμένης ζωής. Είναι κάτι που μπορείτε να αποκτήσετε αν κάνετε κάθε μέρα διατάσεις. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως πολλοί άνθρωποι μετά το πρωινό ξύπνημα κάνουν πρόγραμμα ασκήσεων με διατάσεις. Οι διατάσεις αποτελούν έναν ωραίο τρόπο να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του. Από την άλλη, η εκτέλεση των διατάσεων τις βραδινές ώρες βοηθά να “αδειάσει” το μυαλό από τις χιλιάδες σκέψεις και να ηρεμήσει. Να θυμάστε ότι οι διατάσεις συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, αυτό με την σειρά του θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να ενισχύσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Μια από τις κυριότερες αιτίες κακής στάσης του σώματος είναι οι μυϊκές ανισορροπίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα αγύμναστων μυών της πλάτης. Από μελέτη έχει διαπιστωθεί ότι ο συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, μπορεί να μειώσει τον μυικό πόνο και να προσφέρει τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος. Αυτά με την σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της στάσης σας.

Σχετικά με την στάση του σώματος, σας προτείνω να δείτε άλλο ένα σημαντικό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι. Στο βίντεο υπάρχουν αποτελεσματικές ασκήσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε του μύες της σπονδυλικής στήλης και να βελτιώσετε την στάση του σώματός σας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΡΟΛΗΨΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΝΟΥ ΠΛΑΤΗΣ

Η μεγάλη ένταση των μυων της πλάτης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του εύρους κινήσης. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τραυματισμού των μυών της πλάτης. Οι συστηματική εκτέλεση των διατάσεων ξεμπλοκάρει τους σφιχτούς μύες και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση ενος υπάρχοντος τραυματισμού της πλάτης. Οι ασκήσεις stretching, βοηθούν στην πρόληψη μελλοντικών πόνων στην πλάτη, καθώς ενισχύουν τους μυς της πλάτης και μειώνουν τον κίνδυνο μυϊκής καταπόνησης.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Οι διατάσεις βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών. Με την αύξηση της ελαστικότητας ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών, γεγονός που μας βοηθά να διατηρούμαστε υγιείς και να ασκούμαστε με περισσότερη ασφάλεια. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι διατάσεις βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν, ανακουφίζουν κι από τους μυϊκούς πόνους. 

Θα ήθελα φίλοι μου να γράψετε στα σχόλια αν κάνατε το τεστ που σας έδειξα στην αρχή του βίντεο και ποια ήταν τα αποτελέσματα; Μήπως μετά από όλα αυτά που ακούσατε, σκέφτεστε να ξεκινήσετε να κάνετε διατάσεις καθημερινά; Αυτό πραγματικά θα ήταν το καλύτερο δώρο που μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας! Να θυμάστε ότι η υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από εμάς τους ίδιους και θα ήταν παράλογο αυτό να το αγνοούμε.

Discussion

  1. Avatar
    Δώρα Μεργιανη

Αφήστε το σχόλιο εδώ: