Το ανθοφόρο φυτό Chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους κατά την προ Κολομβιανή εποχή και πως ήταν τόσο σημαντικό, όσο και το καλαμπόκι, στην καλλιέργεια τροφίμων. Είναι ακόμη δημοφιλές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ οι σπόροι του συχνά αλέθονται, είτε χρησιμοποιούνται ολόκληροι για θρεπτικά ποτά και για τον εμπλουτισμό διατροφικών προϊόντων.
Τι είναι λοιπόν, αυτό που προσφέρουν οι θαυματουργοί σπόροι Chia;
Οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης), ενώ μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά των Chia, τους δίνουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων πηγών ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, παράδειγμα ψάρια (καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα ωμέγα3 λιπαρά στο ψάρι καταστρέφονται κατά την θερμική επεξεργασία, για αυτό για να λάβετε από το ψάρι αυτό το στοιχείο, πρέπει τουλάχιστον να καταναλώνεται ωμό).
Επίσης, οι σπόροι Chia περιέχουν τόσο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και διαστέλλονται για να σχηματίσουν έναν τύπο ζελέ, που δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας κι έτσι μας βοηθά να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Οι ίνες και η πρωτεΐνη, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης κι έτσι η πείνα δεν ενεργοποιείται τόσο γρήγορα, όσο με τα σάκχαρα, το άμυλο και άλλους απλούς υδατάνθρακες Η αδιάλυτη ίνα, η οποία δεν χωνεύεται, βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πεπτικών διαταραχών. Επίσης είναι πηγή βιταμινών ομάδας Β, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, μαγγανίου, ψευδάργυρου κ.α.. Ωστόσο το ασβέστιο που περιέχουν οι σπόροι είναι πολύ περισσότερο από ότι στο γάλα (σε αντίθεση με το γάλα οι σπόροι απορροφώνται πολύ καλύτερα). Επίσης περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών από ότι σε άλλες πρωτεϊνούχες τροφές.
Η συστηματική κατανάλωση των σπόρων (τουλάχιστον από ένα κουτάλι σούπας/μέρα) αισθητά θα βελτιώσει την υγεία, θα αυξήσει το επίπεδο ενέργειας στον οργανισμό, θα βοηθήσει στην επίλυση του περιττού βάρους, θα αποκαταστήσει την αρτηριακή πίεση και το επίπεδο του ζάχαρου στο αίμα, θα μειώσει την χοληστερίνη, θα βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς, θα μειώσει πόνους αρθρίτιδας, θα βελτιώσει την κατάσταση της επιδερμίδας, δοντιών, μαλλιών και νυχιών.
Πως μπορείτε να καταναλώνετε τους σπόρους Chia;
Οι σπόροι Chia άριστα μπορούν να προστεθούν σε χυλούς και σμούθι, σε σαλάτες και σε κύρια πιάτα.
Επίσης υπάρχουν διάφορες νόστιμες ωμοφαγικές συνταγές, οι οποίες είναι αδύνατον να εκτελεστούν χωρίς τους θαυματουργούς σπόρους.
Θα μοιραστώ μαζί σας μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, είναι η παρακάτω πουτίγκα:
– Σπόροι Chia, 1-2 κουταλιές σούπας.
– Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (δυο πορτοκάλια) ή γάλα καρύδας.
– Μπανάνα και διάφορα μούρα.
Εκτέλεση: Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Αφού χτυπηθούν καλά τα υλικά, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Η πουτίγκα με εμπλουτισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι έτοιμη! Καλή απόλαυση!