Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να φοβάται τον καρκίνο, ωστόσο δεν είναι η πάθηση που βρίσκεται στην πρώτη θέση με τον μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας.
Με βάση στατιστικής οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι αυτές που αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 17 εκατομμύρια άνθρωποι, χάνουν την ζωή τους ετησίως από καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται για κατηγορία ασθενειών, η οποία αφορά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Οι ειδικοί υγείας επιβεβαιώνουν ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Από εδώ προκύπτει το συμπέρασμα, ότι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, σε μεγάλο μέρος εξαρτάται από εμας τους ίδιους και θα ήταν παράλογο αυτό να το αγνοήσουμε.
Να θυμάστε ότι η πρόληψη, πάντα είναι πιο φθηνή από ότι η θεραπεία.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πράγματα τα οποία βλάπτουν την καρδιά και τα αγγεία. Τα οποία καλό είναι να τα γνωρίζετε, αν θέλετε να έχετε υγιή την καρδιά και τα αγγεία σας.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΥΠΝΟΥ
Η ανεπάρκεια ποιοτικού ύπνου είναι η πρώτη συνήθεια που επιδρά αρνητικά στην υγεία της καρδιάς. Ο υγιής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, επειδή ομαλοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και, αποκαθιστά την λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, στην οποία συμμετείχαν 50.000 άτομα, αποδείχθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες ώρες ή έχουν ανήσυχο ύπνο, παρουσιάζουν δύο φορές πιο συχνά καρδιαγγειακές παθήσεις. Πραγματικά θεωρώ ότι το θέμα του ύπνου είναι πολύ σημαντικό.
Σχετικά με τον ύπνο, υπάρχει πολύ σημαντικό βίντεο τα οποία σας προτείνω οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας.
ΣΤΡΕΣ
Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο Χανς Σέλιε, στρες δεν είναι αυτό που σας συμβαίνει αλλά το πως εσείς αντιδράτε σε αυτό.
Οι ειδικοί υγείας αποδίδουν στο στρες πάρα πολλές παθήσεις, όσο ψυχολογικές τόσο και σωματικές. Αυτό πραγματικά κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Όμως, είναι μεγάλο λάθος να γενικευουμε το στρες και να του φορτώνουμε όλα τα αρνητικά. Έχει τεράστια διαφορά το στιγμιαίο στρες και το παρατεταμένο στρες. Αυτό που ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήματα είναι το παρατεταμένο στρες.
Οι έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις που βιώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό. Παράδειγμα την ώρα που βιώνουμε στρες, στον οργανισμό παράγεται μια καταβολική ορμόνη, η αδρεναλίνη, η οποία συστέλλει τα αγγεία και ετοιμάζει το σώμα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες περιπτώσεις ο κίνδυνος δεν πραγματικός αλλά φτιαχτός από εμας τους ίδιους.
Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι ανεξάρτητα αν ο κίνδυνος είναι πραγματικός ή φτιαχτός, στον οργανισμό θα γίνει η παραγωγή της αδρεναλίνης, η οποία θα αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Το συνεχόμενο στρες, με τα χρόνια δημιουργεί την αρτηριακή πίεση, η οποία προκαλεί βλάβη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την δημιουργία θρόμβων. Αυτό με την σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ
Γενικά το στρες είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον φαινόμενο. Σε μία έρευνα σχετικά με το προσδόκιμο ζωής, σύγκριναν τρεις κατηγορίες ανθρώπων και διαπιστώθηκε το εξής.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν στη ζωή τους πολύ έντονο στρες, δηλαδή ο ρυθμός της ζωής τους είναι πιο ήρεμος, ζουν περισσότερο. Αυτό είναι κατανοητό και λογικό. Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων ήταν στην πρώτη θέση.
Στην δεύτερη θέση βρισκόταν η κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι δήλωσαν ότι στη ζωη τους υπάρχει μεν το έντονο στρες αλλά προσπαθούν να το αντιμετωπίζουν πιο ήρεμα και συνειδητοποιημένα. Το στρες που τους παρουσιάζεται στην εργασία και στην προσωπική τους ζωή, το αποδέχονται. Μάλιστα θεωρούν ότι είναι κάτι το φυσιολογικό και ότι είναι ένας μηχανισμός της φύσης που μας βοηθά να επιβιώσουμε.
Και στην τρίτη θέση βρισκόταν η κατηγορία των ανθρώπων, που ζουν λιγότερο από όλους, είναι οι άνθρωποι που βιώνουν πολύ έντονα το στρες και πιστεύουν ότι είναι κάτι κακό.
Είναι οι άνθρωποι που έχουν στρες με το παραμικρό και είναι ικανοί να φτάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό σε δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις. Επίσης μπορούν να δημιουργήσουν από το τίποτα ένα πρόβλημα και να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό φυσικά επιδρά πολύ αρνητικά στην υγεία της καρδιά και των αγγείων και κάποια στιγμή θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.
ΑΛΚΟΟΛ & ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Έχει διαπιστωθεί ότι η κατάχρηση του καπνίσματος μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια και η κατάχρηση του αλκοόλ κατά 23 χρόνια.
Η συσχέτιση καπνίσματος και καρδιακής ανεπάρκειας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε πάχυνση του καρδιακού μυός και επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Η υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση, την αύξηση των λιπιδίων του αίματος και την καρδιακή ανεπάρκεια. Άτομα που καταναλώνουν πάνω από 2 ποτά ημερησίως έχουν μέχρι και 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν υπέρταση σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Είμαι σίγουρος ότι σας είναι γνωστά όλα αυτά, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος να μην τα αναφέρω, ειδικά σε ένα άρθρο με θέμα την καρδιά και τα αγγεία.
ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να δημιουργήσει καρδιακά προβλήματα. Η κίνηση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και είναι κάτι που γνωρίζει ο καθένας από εμάς. Υπάρχει μια ουσία που παράγεται κατά την άσκηση η οποία είναι ωφέλιμη για τα αγγεία μας, εμποδίζει την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, καθώς μειώνει και την αρτηριακή πίεση. Είναι το μονοξείδιο του αζώτου.
Αυτό το αέριο που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό όταν ασκούμαστε και μας βοηθά να παρατείνουμε το προσδόκιμο της ζωής.
Επίσης ευεργετικό για την υγεία των αγγείων είναι το ντους με εναλλαγή κρύου και ζεστού. Αυτή η πρακτική ενισχύει το περιφερικό αγγειακό μας σύστημα, αυξάνει το ανοσοποιητικό και προσφέρει γενική ευεξία.
ΚΑΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
Μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο, αλλά η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται με παθήσεις της καρδιάς. Το προσδόκιμο της ζωής των ανθρώπων που βουρτσίζουν συχνά τα δόντια και φροντίζουν την στοματική κοιλότητα, είναι πιο υψηλός.
Αυτό εξηγείται, με το ότι τα βακτήρια που προκαλούν τις παθήσεις της στοματική κοιλότητας είναι πιθανό να περάσουν στο αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσουν επικίνδυνες φλεγμονές.
Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Για αυτό σας προτείνω να δείτε το αντίστοιχο βίντεο που υπάρχει στο κανάλι σχετικά με τις συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας.
ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ – ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ
Τα τρόφιμα που περιέχουν τα trans λιπαρά είναι από τα πιο επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις.
Επίσης, πολύ σημαντικό για τους άντρες, τα τρανς λιπαρά μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Αν υπάρχει χαμηλή τεστοστερόνη, αυτό σημαίνει χαμηλή λίμπιντο, δυσκολία ανάπτυξης μυϊκής μάζας, έλλειψη παρότρυνσης, χαμηλή αυτοπεποίθηση και η ενέργεια. Ενώ στις γυναίκες, τα τρανς λιπαρά, μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων.
Να θυμάστε ότι τα τρανς λιπαρά κατατάσσονται στις καρκινογόνες ουσίες.
ΠΕΡΙΤΤΟ ΒΑΡΟΣ
Το πρόβλημα των περιττών κιλών απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Είναι διαπιστωμένο ότι τα υπέρβαρα άτομα αντιμετωπίζουν αγγειακά προβλήματα πολύ πιο συχνά. Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν την καρδιά και αυξάνουν τον κίνδυνο για μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων.
Επιπλέον, οι ειδικοί υγείας επισημαίνουν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία είναι επικίνδυνη, επειδή το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, συμπεριφέρεται διαφορετικά από το λίπος που συσσωρεύεται σε άλλα μέρη του σώματος. Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος έχει συσχετιστεί με τα υψηλά τριγλυκερίδια, την προδιαβητική κατάσταση και τη φλεγμονή.
Για αυτό να προσπαθείτε να διατηρείται φυσιολογικό το βάρος του σώματος για να αποφύγετε προβλήματα με την καρδιά και τα αγγεία.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις, σας δίνει την δυνατότητα να προσέχετε παραπάνω. Φυσικά, ακόμα και αν υπάρχει κάποιο ιστορικό δεν υπάρχει λόγος αυτό να σας αγχώνει. Απλά μπορείτε περισσότερο να μελετήσετε την φύση του προβλήματος και να προφυλαχτείτε ανάλογα.
Να θυμάστε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η προληψη.