Πως Καταστρέφουμε Την Ακοή Μας; Συνήθειες, Που Πρέπει Να Ξεχάσετε!

Η απώλεια ακοής στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμβαίνει απότομα, αλλά είναι κάτι που εκδηλώνεται σε βάθος χρόνου.

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο τρόπος ζωή μας μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία αυτής της διαταραχής.

Πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή βαρηκοΐας.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται και σε νέες ηλικίες. Δηλαδή όλο και περισσότεροι νέοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακοή. Είναι μια αρκετά ενοχλητική αίσθηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο σωματικά όσο πνευματικά και συναισθηματικά. Οι ασυνείδητες καθημερινές συνήθειες μπορεί να είναι η αρχή εκδήλωσης του προβλήματος.

Παρακάτω θα δούμε συνήθειες και πράγματα τα οποία επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αυτιών και κυρίως της ακοής μας, τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε. Για αυτό δείτε το βίντεο μέχρι το τέλος, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

Τα ακουστικά, με την εξάπλωση των σμαρτφον έχουν γίνει αναπόσπαστο αξεσουάρ της σημερινής εποχής. Αυτό είναι απολύτως λογικό, λόγω της μεγάλης ευκολίας που προσφέρουν. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακουστικών. Με τα λεγόμενα των ειδικών, τα πιο επιβλαβή είναι αυτά που εισάγονται στο εσωτερικό του αυτιού, οι γνωστές ψείρες. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι έχουν μικρό βάρος και μέγεθος και μεταφέρονται πολύ εύκολα.

Δηλαδή, είναι τα ακουστικά που συνοδευονται σχεδόν με όλα τα smartphone. Ένα πρόβλημα αυτού του τύπου ακουστικών είναι ότι δεν είναι σε θέση να απομονώσουν εντελώς τον θόρυβο από το εξωτερικό περιβάλλον, επειδή έχουν πολύ μικρή μεμβράνη. Επομένως, για να ακούμε τον ήχο καθαρά στο δρόμο ή στο χώρο που έχει φασαρία, θα πρέπει να δυναμώσουμε το επίπεδο της έντασης, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 110 ντεσιμπέλ.

Παρεμπιπτόντως, αυτή η ένταση αντιστοιχεί με τον θόρυβο ενός κινητήρα jet. Το επίπεδο θορύβου το οποίο είναι ακίνδυνο για την ακοή μας, είναι αυτό που δεν υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ. Ωστόσο το επίπεδο έντασης δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Το γεγονός ότι αυτά τα ακουστικά τοποθετούνται στο εσωτερικό του αυτιού, τα κάνει να βρίσκεται πολύ κοντά στο τύμπανο του αυτιού σε απόσταση περίπου 1 με 1.5 εκατοστό.

Αυτό επιτρέπει το ηχητικό κύμα θα επηρεάζει άμεσα τα ακουστικά κύτταρα. Ακριβώς αυτό είναι που προκαλει τις εκφυλιστικές αλλαγές στην ακοή σε βάθος χρόνου, και τελικά να οδηγήσει στην διαταραχή της ακοής και βαρηκοΐα.
Τα μεγάλα ακουστικά, σε αντίθεση με τις ψείρες, είναι πιο ασφαλέστερα για την ακοή, επειδή πρώτον, η πηγή του ήχου βρίσκεται πιο μακριά από το τύμπανο και δευτερον, έχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν τον θόρυβο από το εξωτερικό περιβάλλον λόγω καλής μόνωσης, οπότε δεν αναγκαζόμαστε να δυναμωνουμε την ενταση για να ακούμε την μουσική ή τον συνομιλητή.
Ένα άλλο πρόβλημα με τα ακουστικά τύπου ψείρας, είναι ότι έρχονται σε επαφή με το δέρμα των αυτιών μας και διεγείρουν την παραγωγή κυψελίδας. Αυτό το επιπλέον κερί μπορεί να σκληρύνει και να φράξει τον ακουστικό πόρο. Είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος μείωσης της ακοής.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΠΑΤΟΝΕΤΑ

Καθαρισμός αυτιών με μπατονέτα. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν την μπατονέτα για τον καθαρισμό των αυτιών τους, ειδικά μετά το μπάνιο για την αφαίρεση του νερού ή της κυψελίδας, το γνωστό κερί. Είναι μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια, παρόλο που υπάρχουν περιστατικά στα οποία οι μπατονέτες έχουν προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, όπως μολυνση, διάτρηση τυμπάνου, ακόμα και εμβοή.

Αν ρωτήσετε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, θα είναι κατηγορηματικός στο να μη χρησιμοποιείτε την μπατονέτα για τον καθαρισμό των αυτιών σας. Αν το κάνετε ήδη, καλό είναι να σταματήσετε να το κάνετε!

Η κατηγορηματικότητα του στηρίζεται στο ότι τα αυτιά έχουν την ικανότητα του αυτοκαθαρισμού. Το κερί, παράγεται φυσιολογικά από το αυτί, για την προστασία του από τα μικρόβια και έχει την τάση να βγαίνει από μόνο του προς τα έξω.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι απλά να καθαρίζετε μόνο το κερί που έχει βγει προς τα έξω, με την πετσέτα ή βαμβάκι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθείτε να καθαρίσετε τα αυτιά σας βαθιά, καθώς κινδυνεύετε να τραυματίσετε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο. Αν αυτό δεν το δώσετε σημασία, δηλαδή αν σπρώχνετε ή γυρνάτε την μπατονέτα βαθιά στο αυτί, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπρώξετε το κερί προς τα μέσα. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που στην συσκευασία μπατονέτας γράφει ότι μπορείτε να καθαρίσετε με προσοχή την εξωτερική επιφάνεια του αυτιου και να μην σπρώχνετε την μπατονέτα προς το ακουστικό πόρο επειδή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το κερί στο εσωτερικό του αυτιού είναι βρωμιά, αλλά είναι κάτι φυσικό και σημαντικό. Το κερί λειτουργεί ως φίλτρο, παγιδεύοντας την σκόνη και την βρωμιά. Επίσης, συγκρατεί το νερό, λιπαίνει την λεπτή επένδυση του αυτιού και σκοτώνει τα βακτηρίδια.
Ωστόσο, αν παρατηρείτε ότι τα αυτιά σας εκκρίνουν υπερβολική ποσότητα κεριού, καλύτερα να απευθύνεστε για τον καθαρισμό σε έναν ειδικό.

ΜΑΝΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Το επόμενο πράγμα, το οποίο επιδρά αρνητικά στην υγεία των αυτιών, είναι η συνεχόμενη επιθυμία να τα καθαρίζουμε. Πολλοί μάλιστα, με μολύβι, τσιμπιδάκια ή με τα νύχια τους προσπαθούν να τα καθαρίζουν. Αυτό πραγματικά δεν χρειάζεται να το κάνετε επειδή μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Μπορεί να συμβεί κάτι το απρόβλεπτο και ξαφνικό, με αποτέλεσμα να τραυματιστείτε.
Το σώμα μας είναι ένας πολύ καλά μελετημένος μηχανισμός. Τα αυτιά μας όπως ανέφερα και παραπάνω, έχουν την ικανότητα του αυτοκαθαρισμού, με το να παράγουν συνεχώς το κερί.

Οι ειδικοί συνιστούν την χρήση σταγόνων διττανθρακικού νατρίου για την απομάκρυνση του επίμονου κεριού, όπως επίσης και σταγόνων ελαίου που μαλακώνουν το κερί. Επειδή, καθώς μεγαλώνουμε, το κερί γίνεται όλο και πιο σκληρό και ξηρό, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την εύκολη και φυσική απομάκρυνσή του. Αν μαζευτεί πολύ κερί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απώλεια ακοής, αίσθημα πληρότητας στο αυτό και έναν ήχο σαν χτύπημα.

ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΟΡΥΒΟ

Άλλος ένας λόγος διαταραχής ακοής μπορεί να είναι η παρατεταμένη έκθεση στο χώρο με μέτριο ή έντονο θόρυβο. Παραπάνω εξετάσαμε την επίδραση των ακουστικών στην ακοή, λόγω υψηλών επιπέδων έντασης. Φυσικά αυτό ισχύει και γενικά για τον θόρυβο. Παράδειγμα, η εργασία ή συχνή παραμονή σε χώρο με πολύ θόρυβο, μπορούν να προκαλέσουν σταδιακή μείωση της ακοής. Σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο, τα κύτταρα του ακουστικού οργάνου δεν αντέχουν να επεξεργαστούν τόση ενέργεια, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται και να φθείρονται.
Ο μέγιστος επιτρεπτός θόρυβος, που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για εργασία 8 ωρών είναι τα 80dB. Είναι η ένταση που αντιστοιχεί στον ήχο μιας ηλεκτρικής σκούπας. Ο θόρυβος χαμηλότερος από 80dB δεν προκαλεί βλάβη στο αυτί, ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται σε τέτοιο περιβάλλον για όλη του την ζωή.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΕΓΟΝΟΣ

Όσο παράξενο και αν ακούγεται αυτό, έχει παρατηρηθεί ότι σε περιβάλλον με συνεχή θόρυβο, μπορεί να εκδηλωθεί και μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως: υψηλή πίεση, αϋπνία, άγχος, ταχυπαλμία, παθήσεις στομάχου και μείωση παραγωγικότητας. Όσοι εκτίθενται σε τοξικούς θορύβους για τα αυτιά όπως κυνηγοί, μηχανικοί, ξυλουργοί, χειριστές κομπρεσέρ, μουσικοί, τραγουδιστές, πολύ πιθανόν στο μέλλον να παραπονιούνται για προβλήματα στην ακοή.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ;

Αν αναγκαστικά εργάζεστε σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για προστατέψτε την ακοή σας είναι να φοράτε ωτοασπιδες. Οι ωτοασπίδες μπορούν να μειώσουν το θόρυβο κατά 30dB.

ΜΥΘΟΣ

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα αυτιά μπορεί να σκληραγωγηθούν και να αντέχουν στον θόρυβο. Στην πραγματικότητα αυτό φυσικά δεν ισχύει. Μπορεί με τα χρόνια ο ίδιος θόρυβος, πλέον να μη σας ενοχλεί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τον συνηθίσατε, αλλά επειδή πολύ απλά έχει ήδη μειωθεί η ακοή σας και δεν ακούτε όπως παλαιότερα.

Εσείς φίλοι μου, χρησιμοποιείτε ακουστικά και αν ναι ποιον τύπο προτιμάτε;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να δείτε άλλο ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον βίντεο που υπάρχει στο κανάλι μου. Στο video εξηγώ ποια πράγματα και συνήθειες καταστρέφουν την όραση μας. Τον σύνδεσμο για το βίντεο θα σας αφήσω στο πρώτο σχόλιο.

Πως Καταστρέφουμε Την Όρασή Μας; 8 Συνήθειες, Που Πρέπει Να Ξεχάσετε!

Discussion

  1. Avatar
    Χριστίνα Ρέπα

Αφήστε το σχόλιο εδώ: