Πως Κάνετε Ζημιά Στον Θυρεοειδή Κάθε Μέρα;

Μπορεί ο θυρεοειδής αδένας να είναι πολύ μικρό όργανο, ωστόσο ο ρόλος που διαδραματίζει στην γενική υγεία του οργανισμού είναι άκρως σημαντικός. 

Ο θυρεοειδής αδένας ευθύνεται για την παραγωγή ειδικών ορμονών, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χωρίς αυτές η άμυνα του οργανισμού είναι ευάλωτη σε διάφορες ιογενείς παθήσεις.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, στις οποίες η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα την εκδήλωσή ορισμένων παθήσεων.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την υγεία του θυρεοειδούς αδένα, είναι ότι οι ορμόνες που παράγει να μην είναι ούτε σε έλλειψη αλλά ούτε σε πλεόνασμα. Δηλαδή να υπάρχει μια ισορροπία. Διαφορετικά θα υπάρχουν ανεπιθύμητες διαταραχές.

Μερικά από τα συμπτώματα διαταραχής του ορμονικού προφίλ είναι: η Αύξηση του σωματικού βάρους, η χρόνια κόπωση και αδυναμία, η τριχόπτωση, η ξηροδερμία,  το αίσθημα κρύου, η μείωση καρδιακών παλμών, η αποδυνάμωση της μνήμης και διαταραχές περιόδου.

Πραγματικά ο θυρεοειδής αδένας είναι βασικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο όργανο και απαιτεί την ανάλογη φροντίδα.

Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει πράγματα τα οποία καταστρέφουν την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Όλα αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω θα πρέπει να τα γνωρίζετε εφόσον θέλετε να μην έχετε προβλήματα με αυτό το όργανο.

ΠΡΟϊΟΝΤΑ ΣΟΓΙΑΣ

Η σόγια είναι πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και αποτελεί εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν πάρει απόφαση να αποκλείσουν τις ζωικές τροφές από την διατροφή τους. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί υγείας υποστηρίζουν ότι εφόσον διαπιστωθεί κάποια υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση της σόγιας και προϊόντων που την περιέχουν. Ο λόγος είναι ότι η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, πρόκειται για συστατικά των φυτών και όπως έχει διαπιστωθεί βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στη σόγια. Οι ισοφλαβόνες επιτίθενται  στην τρανσθυρετίνη, μια πρωτεΐνη, η οποία συμμετέχει στην δέσμευση και έκκριση της θυρεοξίνης, γνωστή ως Τ4.

Να θυμάστε ότι η υπερκατανάλωση της σόγιας μπορεί να διαταράξει την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και των ορμονών, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία οιστρογόνων και τεστοστερόνης στον οργανισμό. Θεωρώ ότι η κατανάλωση της σόγιας με μέτρο δεν θα δημιουργήσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ποιότητα της σόγια και στην περίπτωση που έχετε αλλεργία στην σόγια θα πρέπει να την αποκλείσετε εντελώς από την διατροφή σας.

ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Ειμαι σιγουρος θα έχετε παρατηρήσει ότι γύρω από το θέμα της γλουτένης τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας εκφοβισμός. Μάλιστα ορισμένοι ειδικοί υγείας συστήνουν τον αποκλεισμό της γλουτένης από την διατροφή, επειδή με βάση τα λεγόμενα τους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όχι μόνο στον θυρεοειδή αδένα αλλά και στο έντερο. Άλλα όπως πάντα οι απόψεις των ειδικών διίστανται και υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό το οποίο υποστηρίζει ότι ο οργανισμός των περισσότερων ανθρώπων κατέχει την ικανότητα να επεξεργάζεται την γλουτένη χωρίς αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό.

Φυσικά, αν βρίσκεστε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, καλό θα ήταν να ακολουθήστε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, για να αποφύγετε προβλήματα με το έντερο ή με τον θυρεοειδή. Η γλουτένη μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο των ατόμων με κοιλιοκάκη και έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Hashimoto (η οποία οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό), και της νόσου του Graves (η οποία οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό). Οι άνθρωποι με τα παραπάνω προβλήματα, όταν πήραν απόφαση να αποκλείσουν την γλουτένη από την διατροφή τους, έβλεπαν ότι τα συμπτώματα υποχωρούσαν και άρχισαν να νιώθουν πολύ καλύτερα.

Θεωρώ ότι εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το έντερο ή με τον θυρεοειδή, μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα να έχετε τροφές που περιέχουν γλουτένη. Να θυμάστε ότι αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο, το αν η γλουτένη θα σας δημιουργήσει πρόβλημα είναι η δοσολογία και το πόσο συστηματικά υπάρχει στην διατροφή σας. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχουν τα σύγχρονα σιτηρά, είναι ότι για την παραγωγή τους χρησιμοποιούν την γλυφοσάτη, το οποίο είναι φυτοφάρμακο, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για την δημιουργία προβλημάτων στο έντερο.

Διαβάστε το άρθρο ? Ποια Δημητριακά Βλάπτουν Την Υγεία; 

ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΦΕ

Ο καφές, το πράσινο και το μαυρο τσαι περιέχουν το ίδιο συστατικό, την καφεΐνη. Η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης του στρες, την κορτιζόλη και αυτό επιδρά αρνητικά στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Φυσικά, αν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ τις πρωινές ώρες, απολύτως τίποτα το κακό δεν θα συμβεί. Πρόβλημα με τον καφέ θα έχετε όταν γίνει υπερκατανάλωση. Η σχετικά ασφαλής δόση είναι 250 mg καφεΐνης την ημέρα. Αλλά και πάλι, η δόση για τον κάθε άνθρωπο διαφέρει και εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ο οργανισμός μεταβολίζει την καφεΐνη. Στο συκώτι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ένζυμο το οποίο ευθύνεται για τον μεταβολισμό της καφεΐνης. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να πίνουν πολλούς καφέδες την ημέρα και να μην τους πειράζει καθόλου, ενώ σε άλλους ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ προκαλεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος.

ΙΩΔΙΟ

Το ιώδιο είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο για το θυρεοειδή αδένα καθώς χρησιμοποιείται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, Τ4 και Τ3 [θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3)]. Η μακροχρόνια έλλειψή του ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη όμως στα άτομα με αυτοάνοσα προβλήματα του θυρεοειδούς, αντιθέτως, συστήνεται η αποφυγή λήψης υπερβολικής ποσότητας ιωδίου, δηλαδή περισσότερο από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός.

Όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό ο θυρεοειδής αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη παθήσεως. Αν δεν έχετε σημαντικές ελλείψεις του ιωδίου, μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή ορισμένες τροφές πλούσιες σε ιώδιο. Τροφές που προσφέρουν σημαντική ποσότητα ιωδίου είναι οι εξής: τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και ο τόνος, ορισμένα φύκια, το ιωδιούχο αλάτι και τα αυγά.

Υπάρχει μια πολύ σημαντική πληροφορία σχετικά με το ιώδιο, την οποία αναφέρω σε ξεχωριστό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι.

Δείτε το βίντεο ? Γιατί Το Ιώδιο Είναι Σημαντικό Για Την Καλή Υγεία;

ΣΤΑΥΡΑΝΘΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κατηγορία λαχανικών περιέχει μεγάλη ποσότητα γλυκοζινολικών ενώσεων και θειοκυανιούχα άλατα, τα οποία όταν εισχωρούν στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη βρογχοκήλης, είναι νόσος όπου ο θυρεοειδής αδένας υπερπαράγει θυροξίνη και προκαλεί υπερθυρεοειδισμό. Αυτό το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για όσους έχουν ήδη διαγνωστεί με έλλειψη ιωδίου επειδή τα παραπάνω  εμποδίζουν τον μεταβολισμό του ιωδίου.

Όπως βλέπετε φίλοι μου, ο οργανισμός μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο καταφέρνει να λειτουργεί χωρίς την δική μας επίβλεψει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από την δική μας μεριά είναι να τον βοηθάμε και φυσικά να μην τον εμποδίζουμε. Όλα τα υπόλοιπα μπορεί να τα κάνει μόνος του. 

Θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια αν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα και πως το αντιμετωπίζετε; Αυτή η στατιστική θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

Discussion

  1. Avatar
    Φεβρωνια Μακρή

Αφήστε το σχόλιο εδώ: