Η όραση είναι μία από τις πέντε θαυμαστές αισθήσεις που χαρίστηκε απλόχερα στον άνθρωπο.
Η οποιαδήποτε διαταραχή της όρασης προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ζωή του ανθρώπου. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πως μπορείτε να βελτιώσετε και να αποκαταστήσετε την όρασή σας με μασάζ και ειδικές ασκήσεις.
Το υλικό που θα σας παρουσιάσω παρακάτω βασίζεται στο περίφημο «σύστημα Μπέιτς». Ο Αμερικανός οφθαλμίατρος Γουίλιαμ Μπέιτς ανέπτυξε πριν από έναν αιώνα μία ολιστική μέθοδο αυτοθεραπείας που περιλαμβάνει ασκήσεις και ενδείκνυται για κάθε ελάττωμα της όρασης (μυωπία, υπερμετροπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία). Σύμφωνα με τον Μπέιτς, η χρήση των γυαλιών είναι επιβλαβής, αφού όποιος ξεκινάει να τα φοράει, σύντομα δεν μπορεί χωρίς αυτά.
Με βάση αυτής της μεθόδου, αν πραγματοποιείτε συστηματικά αυτές τις ασκήσεις, σύντομα θα βελτιώσετε την υγεία των ματιών σας, επίσης οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να ξεκουράζονται τα μάτια σας όταν το έχετε ανάγκη!
Που βασίζετε η μέθοδος αυτή;
Η σωστή λειτουργία των μυών έχει αντίκτυπο όχι μόνο σε όλο τον οργανισμό αλλά και στην όραση μας. Η επιδείνωση της όρασης μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Μία από αυτές είναι η ένταση που δημιουργείται στους μύες του ματιού με συνέπεια την διαταραχή αιμάτωσης των οφθαλμών που πολλές φορές αυτό συνδέεται, όπως με την χρόνια μυική ένταση, έτσι και με παθήσεις που παρουσιάζονται από διάφορες μόλυνσης – με αποτέλεσμα δημιουργίας σπασμών στους μύες του ματιού.
Στην καλή υγεία των ματιών επίσης συμβάλλει και η γενική υγεία του οργανισμού.
Αντίθετα, η διαταραγμένη διατροφή, το στρες, η λάθος στάση του σώματος, όπως και η χρόνια ένταση στους μύες του αυχένα, της πλάτης και των ωμών επιδρά αρνητικά στην υγεία των ματιών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η απομάκρυνση έντασης που δημιουργείται στις μυϊκές ομάδες όχι μόνο των ματιών αλλά και άλλων περιοχών του σώματος μπορεί να επιδράσει θετικά στην καλή υγεία του οργανισμού.
Για να κατανοήσετε καλύτερα τα παραπάνω θα φέρω ως παράδειγμα την σπονδυλική στήλη.
Και συγκεκριμένα μια ευρέως διαδεδομένη πάθηση, την σκολίωση. Η πάθηση αυτή σημαίνει παραμόρφωση της σπονδυλική στήλης, και αυτό οφείλεται στην ανισόρροπη κίνηση των μυών, όπου από τη μία μεριά υπάρχει μεγαλύτερη ένταση στους μύες από την άλλη, ακριβώς αυτό οδηγεί στην ανισόρροπη κίνηση των μυών με συνέπεια την εμφάνιση παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους μύες του ματιού, δηλαδή από τη μία μεριά ο μυς λόγω έντασης πιέζεται και δεν χαλαρώνει, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του βολβού.
Αν δούμε την ανατομία του ματιού θα παρατηρήσουμε ότι το μάτι είναι περικυκλωμένο από έξι μύες. Οι έξι μύες που ελέγχουν τις κινήσεις των ματιών σας είναι οι εξής:
- ο Έξω ορθός μυς (Lateral rectus) – μετακινεί τα μάτια σας πλάγια προς τα έξω, δηλαδή αντίθετα από τη μύτη σας.
- ο Έσω ορθός μυς (Medial rectus) – μετακινεί τα μάτια σας πλάγια προς τα μέσα, δηλαδή προς τη μύτη σας.
- ο Άνω ορθός μυς (Superior rectus) – μετακινεί τα μάτια σας προς τα πάνω.
- ο Κάτω ορθός μυς (Inferior rectus) – μετακινεί τα μάτια σας προς τα κάτω.
- ο Άνω λοξός μυς (Superior oblique) – περιστρέφει την κορυφή του ματιού σας προς τη μύτη σας.
- και ο Κάτω λοξός μυς (Inferior oblique) – περιστρέφει την κορυφή του ματιού σας αντίθετα από τη μύτη σας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, όλο το μυστικό βρίσκεται στους μύες, οι οποίοι στηρίζουν το μάτι και οποιαδήποτε παρεκτροπή από την φυσιολογική λειτουργία στους μύες αντικατοπτρίζεται στην όραση. Από την υπερένταση οι μύες αποκτούν σπασμούς. Ανάλογα με την πάθηση των ματιών δημιουργούνται σπασμοί στους αντίστοιχους μύες. Όταν ο μυς μπλοκάρει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, χάνεται η ιδιότητα συστολής και διαστολής του με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φλεγμονή. Και έπειτα η φλεγμονή οδηγεί στην συρρίκνωση και πίεση των μυών.
Όταν κάποιος έχει μυωπία τα απομακρυσμένα αντικείμενα δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αλλά μπροστά του, με αποτέλεσμα η εικόνα πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα να είναι παραμορφωμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λοξοί μύες του ματιού βρίσκονται σε υπερένταση ενώ οι ορθοί μύες του ματιού είναι χαλαροί. Η μυωπία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο επιμηκυμένος από το φυσιολογικό του σφαιροειδές σχήμα.
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει κατά την υπερμετρωπία. Δηλαδή σε υπερένταση βρίσκονται οι ορθοί μύες του ματιού, ενώ οι λοξοί μύες είναι χαλαροί.
Στον αστιγματισμό, δεν είναι δυνατή η συγκέντρωση των εισερχομένων ακτινών σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αστιγματισμός οφείλεται σε διαταραχές του σχήματος του κερατοειδούς χιτώνα με αποτέλεσμα και τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή n καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη του την επιφάνεια, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μην εστιάζονται στο ίδιο σημείο. Αυτή η ανωμαλία του ματιού παρουσιάζετε σε πολλούς ανθρώπους όπου ακόμα και σε σωστά επιλεγμένα γυαλιά οράσεως ο άνθρωπος εξακολουθεί να μην βλέπει φυσιολογικά.
Και τώρα η ερώτηση! Αν οι μύες του ματιού όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι πιεσμένοι και βρίσκονται σε συνεχόμενη υπερένταση τότε πως είναι δυνατόν να συμμετάσχουν στην υγιή λειτουργία του οπτικού οργάνου;
Για να βελτιώσουμε λοιπόν την όραση πρέπει, αρχικά με το μασάζ να απομακρύνουμε την ένταση στους μύες και έπειτα να κάνουμε ασκήσεις για την αποκατάσταση της ελαστικότητας των μυών του ματιού. Η ελαστικότητα των μυών αποκαθίσταται με τις ασκήσεις. Ενώ το μασάζ βοηθά στην χαλάρωση. Η ίδια ακριβώς φόρμουλα δουλεύει σε όλους τους μύες του σώματος.
Τα μάτια μας βρίσκονται σε μία συνεχόμενη υπερένταση, από την ώρα που ανοίγουμε το πρωί τα μάτια μέχρι να πάμε το βράδυ για ύπνο. Υπό την επίδραση της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του διαβάσματος, οι μύες του ματιού βρίσκονται σε μόνιμο στρες και ένταση. Συνήθως ο άνθρωπος δεν γυμνάζει τα μάτια του και με την πάροδο του χρόνου οι μύες των ματιών αδρανούν. Αυτός είναι και ο λόγος που πάρα πολύ μύες κατά την ηλικία των 30-35 αδρανούν εντελώς με αποτέλεσμα να δημιουργείται από νωρίς η μυωπία και μετέπειτα η υπερμετρωπία.
Από μικρή ηλικία τα μάτια συνηθίζουν να βλέπουν αντικείμενα σε κοντινή απόσταση, ενώ για την χαλάρωση των μυών καλό είναι να παρατηρούμε αντικείμενα σε μακρινή απόσταση, παράδειγμα την θέα της φύσης!
Θα χρειαστείτε πολύ ελάχιστο χρόνο να αφιερώσετε για το μασάζ και τις ασκήσεις των ματιών ώστε να βελτιώσετε και να αποκαταστήσετε την όραση σας. Αν κατά τη διάρκεια ενός μήνα αφιερώνετε από δέκα λεπτά ημερησίως για το μασάζ και 10 λεπτά για τις ασκήσεις των ματιών, τότε πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε να βελτιώνετε η κατάσταση της όρασής σας.
Πώς να απομακρύνουμε την υπερένταση και την πίεση των μυών του ματιού;
Να απομακρύνουμε την ένταση και να αποκαταστήσουμε την ελαστικότητα των μυών του ματιού μπορούμε μόνο με δύο τρόπους. Με το μασάζ και με τις ασκήσεις.
Το μασάζ θα απομακρύνει την ένταση των μυών του ματιού ενώ με τη βοήθεια ασκήσεων ανάτασης των μυών του ματιού, θα αποκαταστήσουμε την ελαστικότητά τους.
Μασάζ στους μύες του βολβού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε επειδή βρίσκονται εσωτερικά, ωστόσο μπορούμε να κάνουμε μασάζ στους μύες που βρίσκονται γύρω από το μάτι. Αυτό είναι αρκετά ωφέλιμο για τους οφθαλμικούς μύες οι οποίοι ελέγχουν την κατεύθυνση του βλέμματός μας, ευθύνονται για την έγκριση των δακρύων και την στήριξη των βλεφαρίδων.
Και για να αποκαταστήσουμε την ελαστικότητα των μυών μπορούμε μόνο με ειδικές ασκήσεις τις οποίες θα αναφέρω παρακάτω.
Πρέπει να εφαρμόσετε μασάς τύπου πίεσης σημείων (το λεγόμενο σιάτσου), στην περιοχή των φρυδιών, πάνω και κάτω. Με απλά λόγια εφαρμόστε πίεση με το δάχτυλο κατά το μήκος των φρυδιών, από την πάνω και από την κάτω μεριά, μετακινώντας τον δείκτη του δάχτυλο ανα μισό εκατοστό από την εσωτερική προς την εξωτερική μεριά του φρυδιού. Η δύναμη που θα ασκείται στο σημείο θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με την δύναμη που θα εφαρμόζατε αν πιέζετε μία πινέζα στον τοίχο.
Πριν ξεκίνησε την εφαρμογή της πίεσης στο σημείο, ψηλαφίστε τα σημεία. Τα σημεία αυτά θα τα εντοπίσετε από τον ιδιαίτερο πόνο, ακριβώς σε αυτά θα πρέπει να αφιερώσετε ιδιαίτερη προσοχή, 30 με 40 δευτερόλεπτα στο κάθε σημείο.
Για διευκόλυνση έχω ετοιμάσει σε μορφή φυλλαδίου τις ασκήσεις. Μπορείτε εύκολα να τις κατεβάσετε, να τις τυπώσετε και να τις δείξετε στους φίλους και συγγενείς σας!
Πατήστε στον σύνδεσμο: http://eyes.megarays.gr/
Επισημάνσεις κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.
Μπορεί στη διάρκεια ορισμένων ασκήσεων να νιώσετε ένα ελαφρύ τσίμπημα ή κάποια ενόχληση. Αυτό είναι καλό – σημαίνει ότι οι μύες σας δουλεύουν!
Επίσης στην αρχή μπορεί οι ασκήσεις να προκαλέσουν πονοκέφαλο ή πόνο στους μύες των ματιών. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες είναι αδύναμοι, κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν έχουμε καιρό να γυμναστούμε. Για αυτό ξεκινήστε την εκτέλεση των ασκήσεων σταδιακά αλλά συστηματικά. Αυξάνοντας των αριθμό επαναλήψεων έως 8 φορές. Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις και δυο φορές την ημέρα. Αλλά το καλύτερο είναι όταν κάνετε τις ασκήσεις να νιώθετε άνετα, όπως είπα και παραπάνω καλύτερα από λίγο αλλά κάθε μέρα παρά πολύ και μία φορά.
Ολγα
Στέλιος Κασίκης
Vasileios
Μαρία Μπουγιαλα
Αναστασης Κλεάνθους
Έφη
Έφη