Η δυνατότητα, το να βλέπουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε με τα μάτια μας, είναι μοναδική.
Μέσω της όρασης λαμβάνουμε το 90% της πληροφορίας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που από τα 30 αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την όραση. Για αυτό, αν δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα με τα μάτια μας, είναι υποχρέωση μας να τα φροντίζουμε και να τα προσέχουμε.
Πολλές φορές η αιτία κρύβεται στα απλά λάθη και σε συνήθειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικές για τα μάτια μας. Ωστόσο υπάρχει και η λύση, αρκεί να ξέρουμε τι δεν αρέσει στα μάτια μας.
Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει συνήθειες και πράγματα τα οποία επιδρούν αρνητικά στην όραση μας και καλό είναι να τα γνωρίζετε.
ΟΘΟΝΗ
Η ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση και τις οθόνες ξεκινά πλέον από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μια διαδεδομένη και ταυτοχρόνως αναποφευκτη συνήθεια της εποχής μας. Ωστόσο, η υπέρβαση του επιτρεπτού χρόνου μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην όραση.
Υπάρχει και συγκεκριμένη ορολογία, “οπτικό σύνδρομο υπολογιστών”. Στην οφθαλμολογία υπάρχει και ειδική διάγνωση, «επιπεφυκίτιδα γραφείου», επειδή ο υπάλληλος περνάει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή του επιπεφυκότα. Τα συμπτώματα που δημιουργούνται από την πολύωρη παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είναι συνήθως κάψιμο, θολή όραση, κοκκίνισμα, κούραση και πόνος των ματιών. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες γίνονται πιο αδρανή σωματικά όταν μεγαλώσουν.
Αν δεν δώσουμε σημασία τα παραπάνω, μπορεί να αποκτήσουμε το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού, που σημαίνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια ενυδάτωσης του κερατοειδή χιτώνα. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα μπορεί να είναι η μειωμένη και θολή όραση, πόνος και ερυθρότητα στο μάτι, αίσθηση ξένου σώματος, πυώδεις εκκρίσεις ή πρησμένα βλέφαρα. Αυτό που επιδεινώνει ιδιαίτερα το σύμπτωμα του ξηρού οφθαλμού είναι ο ξηρός αέρας μέσα από το χωρο, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο ειδικά το χειμώνα, επειδή τα δωμάτια δεν αερίζονται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.
Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι την ώρα που παρακολουθούμε κάποια ταινία ή απλά σερφάρουμε στο ίντερνετ ή έχουμε κάποια εργασία μπροστά στον υπολογιστή, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τρεις φορές λιγότερο. Αυτό έχει διαπιστωθεί και το έχουν μετρήσει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε και επειδή ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τρεις φορές λιγότερο, τα μάτια δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενυδάτωση με αποτέλεσμα να ξεραίνονται.
Θα μπορούσατε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, ανοιγοκλείνοντας συνέχεια τα μάτια την ώρα που κοιτάτε την οθόνη, ωστόσο είναι κάτι αρκετά δύσκολο επειδή θα πρέπει συνεχώς να το θυμάστε και να το ελέγχετε.
Για αυτό, το πιο απλό θα ήταν να αποσπάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την προσοχή σας από την οθόνη του υπολογιστή. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείται υγραντήρα αν ο αέρας στον χώρο που βρίσκεστε είναι αρκετά ξηρός. Άλλος ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε απλές σταγόνες ενυδάτωσης των ματιών.
Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο περάσετε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και τα μάτια σας θα είναι συνεχώς κόκκινα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι για μερικές ημέρες να μην χρησιμοποιείτε καθόλου συσκευές που έχουν οθόνη. Μπορείτε να αποδράσετε κάπου στη φύση για δύο ή τρεις μέρες, αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ματιών σας.
ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπορεί το συνεχόμενο διάβασμα να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια; Όταν ήμασταν μικροί οι γονείς μας έλεγαν, αντί να κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, καλύτερα να καθίσεις να διαβάσεις βιβλίο. Στην πραγματικότητα οι τελευταίες έρευνες στην οφθαλμολογία επιβεβαιώνουν ότι το συνεχόμενο διάβασμα μπορεί εξίσου να είναι επιβλαβές για τα μάτια μας. Εδώ το θέμα είναι ότι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος αφοσιωνόμαστε πάρα πολύ και ξεχνάμε να κάνουμε διάλειμμα.
Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, όπως και με την οθόνη, ανοιγοκλείνουμε πιο σπάνια τα μάτια. Οι μύες των ματιών αρχίζουν να αποκτούν ένταση, στην προσπάθεια να ξεχωρίσουν τα μικρά γράμματα. Για αυτό και τα μάτια αρχίζουν γρήγορα να κουράζονται. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο αλλά και να διεγείρει την βλεννογόνο του ματιού με αποτέλεσμα το κοκκίνισμα.
Ακόμα πιο επιβλαβές είναι το διάβασμα την ώρα που ταξιδεύετε. Πάρα πολλοί άνθρωποι διαβάζουν στο μετρό ή στο λεωφορείο. Την ώρα που όλα τρέμουν και κουνιούνται τα μάτια πρέπει να εστιάζουν την προσοχή στο κείμενο, με αποτέλεσμα να κουράζονται ακόμα περισσότερο.
Επίσης, μετά από πολλές ώρες συνεχόμενου διαβάσματος η συγκέντρωσή σας μειώνεται. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο ένα διάλειμμα 20 λεπτών μετά από 1 ώρα διάβασμα.
Το συμπέρασμα είναι, ότι η παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και το διάβασμα δεν μειώνουν την όραση. Αυτό που μειώνει την όραση είναι οι πολλές ώρες δηλαδή υπερβολική χρήση των ματιών και οι περιπτώσεις όπως το τρέμουλο στο λεωφορείο ή ο ξηρός αέρας. Για αυτό δεν χρειάζεται να αποτρέψετε το διάβασμα ή τον υπολογιστή, απλά πρέπει να ξέρετε το μέτρο και τα όρια και να προσφέρετε στα μάτια σας την απαραίτητη ξεκούραση.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ
Όπως ανέφερα και παραπάνω, η ανεπάρκεια υγρασίας στον χώρο πού βρισκόμαστε, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα μάτια. Είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε, αλλά να το λάβουμε υπόψιν.
Η ιδανική υγρασία στο σπίτι ή στον χώρο που εργάζεστε, θα πρέπει να κυμαίνεται από 40 έως 60%. Γενικά ο ξηρός αέρας επιδρά αρνητικά όχι μόνο στα μάτια αλλά και στο δέρμα, στους πνεύμονες και γενικά στο αναπνευστικό σύστημα. Η σωστή υγρασία στον χώρο επιπλέον αποτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων και ιών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σωστή υγρασία μέσα στον χώρο, είναι μία μορφή πρόληψης από διάφορες παθήσεις. Από προσωπική εμπειρία παρατηρώ ότι κάθε χειμώνα έχω το ίδιο πρόβλημα με την ξηρότητα των ματιών. Σε αντίθεση με το καλοκαίρι όπου τα παράθυρα είναι συνεχώς ανοιχτά και ο αέρας ανανεώνεται. Αυτό το πρόβλημα το έχω λύσει με έναν απλό υγραντήρα. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να ξοδευτείτε μπορείτε να κάνετε το γνωστό και απλό κόλπο με την βρεγμένη πετσέτα, την οποία απλώνεται πάνω στο καλοριφέρ.
ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζουμε με τον φωτισμό όπου εδώ υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψιν. Ο υποτονικός φωτισμός δεν είναι και τόσο καλός όπως και ο έντονος φωτισμός. Δηλαδή αν βρισκόμαστε στο δωμάτιο και από πάνω έχουμε τον φωτισμό που φωτίζει όλο το δωμάτιο αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Το ιδανικό είναι όταν η πηγή του φωτός βρίσκεται πίσω από την πλάτη μας. Προσωπικά έχω λύσει αυτό το πρόβλημα αγοράζοντας δύο επιπλέον φωτιστικά τα οποία είναι κατευθυνόμενα και βρίσκονται ακριβώς πίσω από την πλάτη μου. Δηλαδή από πάνω είναι ο απλός φωτισμός ενώ ακριβώς από πίσω βρίσκεται το έντονο φως.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η συστηματική έλλειψη του ύπνου είναι επιβλαβής, όχι μόνο, για το καρδιαγγειακό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού, την ψυχική μας υγεία, αλλά και για την υγεία των ματιών. Αν ο ύπνος μας δεν είναι επαρκής πολύ πιθανό να έχουμε συμπτώματα όπως δυσφορία στα μάτια, κοκκίνισμα ακόμα και πόνο.
ΤΣΙΓΑΡΟ & ΑΛΚΟΟΛ
Είναι δυνατόν να παραλείψουμε και να μην κάνουμε αναφορά στις 2 δημοφιλείς συνήθειες οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην υγεία των ματιών. Πρόκειται για το τσιγάρο και το αλκοόλ. Έχει παρατηρηθεί ότι στους καπνιστές εκδηλώνεται πολύ πιο συχνά η θολή ή παραμορφωμένη όραση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου οι χρόνιοι καπνιστές χάνουν την όρασή τους.
Υπάρχει και συγκεκριμένη ορολογία – “τύφλωση λόγω καπνίσματος”.
Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει χιλιάδες τοξικά χημικά που μπορεί να βλάψει ακόμα και τα μάτια. Οι καπνιστές διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο τύφλωσης. Το αλκοόλ με τη σειρά του επιδρά αρνητικά σε εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου τα οποία είναι υπεύθυνα για την όραση μας. Και εδώ, υπάρχει συγκεκριμένη ορολογία – “αλκοολική δηλητηρίαση του οπτικού νεύρου”.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Και φυσικά πως θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία των ματιών μας. Αν θέλουμε να έχουμε καλή όραση θα πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α .Πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Α είναι τα καρότα, το τυρί, τα αυγά, το βούτυρο και πολλές άλλες τροφές. Οπότε η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη, όπως και η βιταμίνη Β2 η οποία επιδρά θετικά στην οπτική οξύτητα. Αν έχουμε έλλειψη βιταμίνης Β2 τότε μπορεί να εκδηλωθεί φλεγμονή της βλεννογόνου του ματιού και να προκαλέσει την δακρύρροια.
Σίγουρα πολλοί από εσάς τώρα θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιώσουμε την όρασή μας; Η απάντηση είναι ναι! Θα ήθελα να σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε ένα πολύ σημαντικό βίντεο σχετικά με την όραση, το οποίο υπάρχει στο κανάλι.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ https://akadimia-ygeias.gr/orasi-askiseis/