Σκεφτείτε για λίγο πόσο καλό θα ήταν, αν το σώμα σας ήταν αρκετά σκληραγωγημένο στο κρυο. Αυτό θα σας επιτρέπεται να αποφεύγετε τα κρυολογήματα και μην αρρωσταίνετε με το παραμικρο.
Οι άνθρωποι που συστηματικά σκληραγωγούν το σώμα τους στο κρυο, επιβραβεύουν ότι δεν αρρωσταίνουν εύκολα.
Δυστυχώς το σώμα μας έχει συνηθίσει στις ανέσεις της σύγχρονης εποχής, με αποτέλεσμα και το ανοσοποιητικό σύστημα να έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες.
Αυτό που κάνει την πρακτική του κρυου ντους τόσο αποτελεσματική είναι ότι το σώμα μέσω τις σκληραγώγησης, βιώνει έναν συγκεκριμένο τύπο στρες, το οποίο δυναμώνει τον οργανισμό. Για αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, ότι οι άνθρωποι που εκθέτουν το σώμα σε άβολες συνθήκες, αρρωσταίνουν πολύ σπάνια.
Ωστόσο το όφελος από την σκληραγώγηση δεν είναι μόνο ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τα οφέλη που προσφέρει η πρακτική του κρυου ντους. Επίσης θα δείτε πως μπορείτε να εντάξετε ομαλά αυτή την ωφέλιμη συνήθεια στην καθημερινότητά σας.
ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΑΓΓΕΙΩΝ & ΚΑΡΔΙΑΣ
Το πρώτο όφελος που προσφέρει η πρακτική του κρύου ντους είναι η εκγύμναση αγγείων & καρδιάς. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε κάνοντας ντους με εναλλαγή κρύου και ζεστού, το γνωστό σκωτσέζικο ντους. Με αυτό τον τρόπο το αίμα μεταφέρεται αποτελεσματικά από την περιφερειακή κυκλοφορία προς τα μέσα και το αντίθετο. Αυτό επιδρά θετικά σε όλο το κυκλοφορικό σύστημα. Το αίμα μεταφέρεται σε όλους τους ιστούς του οργανισμού και τους εξασφαλίζει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα την πρόληψη από διάφορες ασθένειες επειδη ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων έχουν ως πρωταρχική αιτία τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Κατα αυτόν τον τρόπο, βελτιώνοντας την ροή του αίματος επιτυγχάνουμε εξυγίανση όλου του οργανισμού.
ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Άλλο ένα πλεονέκτημα που μπορούμε να λάβουμε από την πρακτική του κρυου ντους είναι η επίδραση στο νευρικό μας σύστημα. Το νευρικό σύστημα αρχίζει να σταθεροποιείται ενώ στον εγκέφαλό γίνεται η έκκριση ενδορφινών. Πρόκειται για τους γνωστούς σε όλους νευροδιαβιβαστές που μας προσφέρουν ευχαρίστηση και καλή διάθεση. Είναι ακριβώς εκείνο το αίσθημα ότι η ζωή είναι ωραία. Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική βιώνουν αυτό το ευχάριστο αίσθημα, το οποίο τους επιτρέπει να δημιουργούν μια ισχυρή ασπίδα κατά του στρες. Αυτό το αίσθημα θα το έχετε παρατήρηση και μετά από κάθε φορά που βγαίνετε από το μπάνιο.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Άλλο ένα πλεονέκτημα από την πρακτική του κρύου ντους είναι η αντίσταση στο κρύο. Το σώμα σας θα συνηθίζει σιγά-σιγά τις κρύες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε τις κρύες περιόδου του χρόνου πιο εύκολα.
ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Το δυνατό ανοσοποιητικό είναι το βασικό πλεονέκτημα της πρακτικής του κρυου ντους. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι που εφαρμόζουν αυτή την πρακτική αρρωσταίνουν πολύ σπάνια, και δεν είναι τόσο ευάλωτοι στα κρυολογήματα. Η βασική αιτία που ο περισσότερος κόσμος αρρωσταίνει το χειμώνα, είναι το χαμηλό ανοσοποιητικό. Όταν ο ιος, που εισέρχεται στον οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε αρχίζει να πολλαπλασιάζετε και να δημιουργεί μια σειρά από επιπλοκές. Ο λόγος που δεν αρρωσταίνουν εύκολα αυτοί οι άνθρωπου είναι ότι ο οργανισμός τους είναι ήδη συνηθισμένος σε αυτο το είδος στρες που προσφέρει η πρακτική του κρυου ντους. Στην ουσια το σώμα τους έχει σκληραγωγηθει και αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά το κρυο. Για αυτό αν θέλετε δυνατό ανοσοποιητικό μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την πρακτική.
ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ένα δροσερό ντους διάρκειας 2-3 λεπτών δύο φορές την ημέρα συστήνεται από τους ειδικούς ως θεραπεία για την κατάθλιψη. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του κρυου ντους εκκρίνονται οι ορμόνες της χαράς. Το κρύο ντους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης λόγω της έντονης επίδρασης του κρύου στους νευρώνες του δέρματος, οι οποίοι στέλνουν ένα μεγάλο κύμα ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τις περιφερειακές νευρικές απολήξεις προς τον εγκέφαλο. Η πρακτική του κρυου ντους έχει αντικαταθλιπτική δράση και αλλάζει την ψυχολογία. Για αυτό όταν νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά, κάντε ένα κρυο ντους και θα δείτε πως η αρνητικότητα και η κακή διάθεση φεύγει από πάνω σας.
ΜΥΙΚΟΣ ΑΝΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Ο μυϊκός αναβολισμός είναι άλλο ένα όφελος από την πρακτική του κρυου ντους που θα εκτιμήσουν όσοι ασκούνται συστηματικά. Μια σειρά από μελέτες έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που εφαρμόζουν αυτή την πρακτική σε συνδυασμό με την προπόνηση για την ανάπτυξη μυικής μάζας, είχαν καλύτερες επιδόσεις. Αυτό σχετίζεται με την εκγύμναση ορισμένων μυϊκών ινών. Την ώρα που το σώμα βιώνει το κρύο οι μύες βρίσκονται σε τόνωση, κάτι που προσφέρει τοπική επίδραση, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ροή του αίματος. Και όπως ανέφερα και παραπάνω η σωστή κυκλοφορία του αίματος προσφέρει καλύτερη αποκατάσταση και μυϊκή ανάπτυξη, επειδή εξασφαλίζετε σωστή μεταφορά θρεπτικών συστατικών προς τους ιστούς. Για αυτό λοιπόν εάν στοχεύετε στην μυική ανάπτυξη, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την πρακτική του κρυου ντους.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις τις οποίες καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν αν έχετε σκοπό να ξεκινήσετε αυτή την πρακτική. Παράδειγμα αν έχετε κάποιο ιστορικό καρδιαγγειακών ασθενειών. Παραπάνω αναφέραμε ότι αυτή η πρακτική ενισχύει το σύστημα των αγγείων, πολύ σωστά, αυτό αφορά τα υγιή άτομα. Σε αντίθετη περίπτωση αυτή η πρακτική μπορεί να είναι επιβλαβής. Επίσης αν έχετε κάποια φλεγμονή που βρίσκεται σε έξαρση ή νεφρική ανεπάρκεια, σε αυτή την περίπτωση το πιο σωστό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας για να σας διαβεβαιώσει ότι μπορείτε να κάνετε αυτή την πρακτική.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Και τώρα ας δούμε μερικές συστάσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εντάξετε αυτή την πρακτική στη ζωή σας. Αν δεν είστε συνηθισμένοι στα κρύα ντους, ίσως δυσκολευτείτε στο ξεκίνημα αυτής της καλής συνήθειας. Η πρώτη σύσταση είναι να αρχίζετε το ντους σας με ζεστό νερό και έπειτα να μειώνετε τη θερμοκρασία του έτσι ώστε να μην αισθάνεστε την απότομη αλλαγή. Με τον καιρό, μπορείτε να περάσετε από το ζεστό νερό σε ψυχρότερο και έπειτα να διατηρήσετε αυτή την καλή συνήθεια.
Συνιστούμε επίσης να τηρείτε τη συνήθεια του κρύου νερού και το χειμώνα. Μπορεί να είναι δυσκολότερο τότε, όμως η συνέχιση της συνήθειας είναι θέμα τακτικής. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τρέμετε ή να κρυώνετε υπερβολικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό το χειμώνα.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Ηλίας